Zadańko
Edek: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x
4−13=0
2 lip 19:06
AS: dwa
x4 − 13/5 = 0
(x2 − √13/5)*(x2 + √13/5) = 0
x2 + √13/5 >0 dla każdego x
Pozostaje x2 − √13/5 = 0
a to równanie ma dwa rozwiązania x = ±4√13/5
2 lip 19:55
.: ta mozna dzielic
2 lip 20:00
.: tak*
2 lip 20:01
.: halo?
2 lip 20:07
Edek: fenkS
2 lip 20:33
tim : . gdzie masz dzielenie?
2 lip 20:48
.: x4 − 13/5 = 0
2 lip 22:19
tim : To jest wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)...
3 lip 09:27
Ag: Świetny sposób na rozwiązanie tego zadania, łatwo go odczytac. Ale w jaki sposób rozpoznałeś
jak to rozbić na (x2 − √13/5)*(x2 + √13/5) = 0 ?
6 sie 00:48
Ag: i skąd wiedziałeś ze x2 + √13/5 >0 dla każdego x i Pozostaje x2 − √13/5 = 0 ?
6 sie 00:51
Edek: Ag popatrz :
+ podstaw pod x2=t mamy wówczas 5t2−13=0
+ podziel to teraz przez 5 i mamy t2−135=0
+ korzystamy ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b) , czyli (t+√135)(t−√135)=0
+ oraz wiemy, że t=x2, awięc (x2+√135)(X2−√135)=0
+ teraz sprawdźmy oba składniki : (x2+√135)=0 v (X2−√135)=0
+ 1 z nich zawsze jest (x2+√135)>0 bo coś podniesione do kwadratu dodać liczbę
dodatnią zawsze jest większe od 0
+ teraz zobaczmy ten 2 :
(x2−√135)=0
x2=√135)
czyli:
x=4√135 v x= −4√135
6 sie 09:30
Eta:
Do
AS
już nie pierwszy raz widzę u Ciebie zapis:( razi mnie on za każdym razem)
np:
x= plus, minus 2 ( nie wiem jak napisać plus nad minusem
W matematyce nie ma liczby plus , minus ( tak mnie uczono na metodyce)
poprawny zapis powinien być:
x= −2 lub x= +2
czy mam rację? .... niech wypowiedzą się Inni

Pozdrawiam .
6 sie 18:10
Bogdan:
Dobry wieczór.
Znak ± znajduje się pod zakładką
inne, na lewo od zakładki
rysuję.
To często używany znak, np.:
| | −b ± √Δ | |
ax2 + bx + c = 0 ⋀ Δ > 0 ⇒ x = |
| |
| | 2a | |
sin(α ± β) = sinαcosβ ± sinβcosα
√16 = ± 4
(a ± b)
2 = a
2 ± 2ab + b
2.
itd.
To bardzo pożyteczny znak i sam chętnie z niego korzystam.
Brakuje wśród dostępnych na tej stronie symboli znaków (to uwaga do Jakuba) znaku
z minusem i pod nim plusem.
6 sie 19:51