...
buka: jak obliczy granice z logarytmem? Mam takie coś:
lim x−>0+ (√ln2x+3lnx − √ln2x+lnx−1)
9 lut 11:46
buka: ?
9 lut 11:57
Nienor: Nie wiem na ile to jest prawidłowe, ale:
| | ln2x+3lnx−ln2x−lnx+1 | |
lim |
| =
|
| | √ln2x+3lnx+√ln2x+lnx−1 | |
lim{2lnx+1}{
√ln2x+3lnx+
√ln2x+lnx−1}=
| | 2+1lnx | |
lim |
| i kożystając z faktu,
|
| | √1+3lnx+√1+1lnx−1ln2x | |
że limlnx, x→0
+=−∞
| | 2+1lnx | |
lim |
| =1
|
| | √1+3lnx+√1+1lnx−1ln2x | |
9 lut 12:06
buka: jest ok. tylko powinno być −1, bo znak minus wynika z faktu, że lnx = −√ln2x dla x∊(0,1)
9 lut 12:10
buka: a jak zrobić to ?;
| | 1 | | 2 | |
lim x−>0 U{1}[x} (√2x+9 −3) ? powinno wyjść |
| mi wychodzi |
| chyba, że da |
| | 3 | | √2 + 3 | |
się to jakoś rozłożyc, nie mam pojecia
9 lut 12:12
9 lut 12:12
buka: ?
9 lut 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż jak liczysz ... poszukamy błędu ... chyba wiem gdzie robisz błąd ... ale mimo to −−−
pokaż swoje obliczenia
9 lut 13:49
buka: No to mam tak: Będę pisała samo lim:
| | 1 | | (√2x+9)2 −32 | | 1 | | 2x+9−9 | |
lim |
| * |
| = lim |
| * |
| = |
| | x | | √2x+9+3 | | x | | | |
| | 1 | | 2x | | 2 | |
lim |
| * |
| = lim |
| |
| | x | | | | √2 +3 | |
9 lut 13:56