porównaj
Blitz: Prosze sprawdzcie mi czy takie obliczenia wystarczą do sprawdzenia która liczba jest większa.
Porównaj wyrażenia
Nie wiem czy dostatecznie uprościłem wyrazenia żeby porównać
Doszedłęm do tego
b=2
3√3+2
3√4
9 lut 11:07
Dominik: pozamieniaj wszystko na potegi o podstawie 2
9 lut 11:09
Blitz: doszedełm do
| | 1 | |
a=(24+211/3+210/3)( |
| )2 |
| | 2 | |
b=2
4/3+2
2/3
dobrze?
9 lut 11:19
Dominik: liczba a jest ok, b jest zle przeksztalcona. wylacz wspolny czynnik przd nawias i wykonaj
dzielenie w a.
9 lut 11:24
Blitz: a=2
2+2
5/3+2
4/3
b=2
4/3+2
8/3
9 lut 11:28
Dominik: b caly czas zle. zacznij od nowa.
a jest ok.
9 lut 11:31
Blitz: b=24/3 + 25/3 ?
9 lut 11:33
Dominik: dokladnie

widzisz co jest wieksze?
9 lut 11:34
Blitz: tak, a bo jest wiecej o 2
2 
dzięki
9 lut 11:37