Zadania dla Kuby, zestaw 3
Bogdan:
Zadania dla Kuby, zestaw 3.
1. Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości: 3, 5, 6, 9. Wyznacz cosinus kąta
między najkrótszymi bokami.
2. Znajdź punkt symetryczny do punktu A = (2, 6) względem prostej o równaniu 3x + 4y − 5 = 0.
3. Wycinek koła przy zwinięciu utworzył powierzchnię boczną stożka, którego kąt rozwarcia
jest prosty. Wyznacz miarę kąta środkowego tego wycinka.
2 lip 18:48
Kuba:

Zadanie 1.
Dane
3, 5, 6, 9 − to długości boków tego czworokąta wpisanego w okrąg
S − środek okręgu
α − szukamy cos tego kąta
β − wartość tego kąta wynosi (180
o − α)
Korzystam z Twierdzenia cosinusów
x
2 = 3
2 + 5
2 − 2 * 3 * 5 * cosα
x
2 = 6
2 + 9
2 − 2 * 6 * 9 * cos(180
o − α) <−−−−stosuje wzór redukcyjny cos(180
o − α) = −
cosα
x
2 = 9 + 25 − 30 * cosα
x
2 = 36 + 81 − 108 * (−cosα)
x
2 = 34 − 30 * cosα
x
2 = 117 − 108 * (−cosα)
x
2 = 34 − 30 * cosα
x
2 = 117 + 108 * cosα
34 − 30 * cosα = 117 + 108 * cosα / −34
− 30 * cosα = 83 + 108 * cosα /+ 30 * cosα
83 + 138 * cosα = 0
138 * cosα = (−83)
cosα = −0,601
nie wiem co mam zrobić z tym minusem
2 lip 23:49
Bogdan:
Zadanie rozwiązałeś poprawnie. Należało uzasadnić fakt: β = 180
o − α powołując się
na twierdzenie o czworokącie wpisanym w okrąg (brak tego uzasadnienia może skutkować
nie przyznaniem 1 punktu). Jeśli w zadaniu nie ma wyraźnego polecenia o podaniu wyniku
z określoną dokładnością, to nie zamienia się ułamków zwykłych na dziesiętne. Rozwiązanie
| | 83 | |
należało zakończyć odpowiedzią: cos α = − |
| . |
| | 138 | |
Znak minus oznacza, że kąt α jest rozwarty i zawiera się w przedziale (90
o, 180
o),
cosinus kąta w drugiej ćwiartce jest ujemny.
3 lip 00:42
Kuba:

A = (2, 6)
3x + 4y − 5 = 0 / −4y
−4y = 3x − 5 / :{−4)
niebieska linia to wykres tej prostej
Liczymy odległość punktu p od prostej y
Wzór:
prosta
3x + 4y − 5 = 0
Ax + By + C = 0
A = (2, 6)
A = (x
0, y
0)
Podstawiamy
| |3*2 + 4*6 − 5| | | |6 + 24 − 5| | | 25 | | 25 | |
| = |
| = |
| = |
| = 5
|
| √32 + 42 | | √9 + 16 | | √25 | | 5 | |
Odległość punktu A od prostej y wynosi 5.
Nie wiem jak teraz to zrobić
Ja odmierzyłem taką samą długość po drugiej stronie prostej prostopadle do niej, odczytałem
ile wynosi punkt A'=(−2, −4)
i Teraz za pomocą tego wzoru na odległość sprawdzam czy się zgadza odległość A' od prostej.
| |3*−4 + 4*−2 − 5| | | |−12− 8− 5| | | |−25| | | 25 | |
| = |
| = |
| = |
| =5
|
| √32 + 42 | | √9 + 16 | | √25 | | 5 | |
Odp.: Punkt symetryczny do punktu A = (2, 6) względem prostej o równaniu 3x + 4y − 5 = 0,
wynosi A'=(−4, −2).
3 lip 01:15
Kuba: ahha oo to super dobrze że tyle mi się udało zrobić

i dziękuje za kolejne wskazówki.
3 lip 01:17
Bogdan:

Ad. zad. 2.
Kubo, nie podaje się w rozwiązaniu wzorów, które są umieszczone w broszurce z wzorami
dołączanej do arkusza maturalnego podczas egzaminu maturalnego. Np. w tym zadaniu
| | |3*2 + 4*6 − 5| | |
wystarczyło napisać: d = |
| = 5. |
| | √9 + 16 | |
Zadanie można rozwiązać na kilka sposobów, przedstawię jeden z nich, który nie wymaga
obliczania długości d.
Zadanie.
Znajdź punkt symetryczny do punktu A = (2, 6) względem prostej o równaniu 3x + 4y − 5 = 0.
Rozwiązanie.
A = (2, 6),
B = (x
B, y
B) to punkt symetryczny do A względem prostej k
1,
S = (x
S, y
S) to punkt wspólny prostych k
1 i k
2 będący środkiem odcinka AB.
| | 3 | | 5 | |
prosta k1: 3x + 4y − 5 = 0 ⇒ y = − |
| x + |
| , S ∊ k1, |
| | 4 | | 4 | |
prosta k
2: y = a
2x + b
2, A ∊ k
2, B ∊ k
2
| | 3 | | 4 | |
k2 ⊥ k1 ⇔ a2 * − |
| = −1 ⇒ a2 = |
| |
| | 4 | | 3 | |
| | 4 | | 8 | | 10 | |
k2: y = a2x + b2 i A ∊ k2 ⇒ 6 = |
| *2 + b2 ⇒ b2 = 6 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wyznaczamy punkt S przez porównanie wzorów prostych k
1 i k
2.
| | 3 | | 5 | | 4 | | 10 | |
− |
| x + |
| = |
| x + |
| / *12 ⇒ −9x + 15 = 16x + 40 ⇒ 25x = −25 ⇒ x = −1 |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 10 | |
i y = |
| * (−1) + |
| = 2 |
| | 3 | | 3 | |
S = (−1, 2)
| | xB + 2 | |
Punkt S jest środkiem odcinka AB, więc |
| = −1 ⇒ xB = −4, |
| | 2 | |
B = (−4, −2)
Odp.: Punkt symetryczny do punktu A = (2, 6) względem prostej o równaniu 3x + 4y − 5 = 0
to punkt B = (−4, −2)
3 lip 13:09
Kuba:

Zadanie 3
Dane:
na zielono zaznaczony wycinek koła (z którego zrobiona jest powierzchnia boczna stożka)
o kącie szukanym α
H − na czerwono zaznaczona jest wysokośc stożka
r − na pomarańczowo promień podstawy stozka
l − tworząca stozka
β − kąt w trójkącie prostokątnym równoramiennym wynosi 45
o (czarne kąty)
2β − kąt rozwarcia (90
o)
Jeżeli kąty są równe to długości boków(h i r) tego trójkąta prostokątnego są równe
H = r
Licze z pitagorasa l(tworzącą)
Wzór: l =
√H2 + r2
l = H *
√2
Czyli moge obliczyć Pole powierzchni bocznej:
Wzór P = π * r * l
P = πH
2 *
√2
i pożniej Korzystam z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1004.html
licze α ze wzoru na P
b
Znając Pole boczne moge obliczyć α
Korzystam z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1004.html
wzór końcowy na α
α ≈ 254,6
o
Odp. Szukany kąt środkowy wycinka tego koła wynosi α ≈ 254,6
o.
Mam nadziele, że dobrze

bo ten kąt jakiś dziwny wyszedł...
3 lip 13:48
Kuba: ok

a czy moja wersja zadania 2 mogłaby być tak przedstawiona na maturze?
3 lip 14:21
Bogdan:
Kubo, w zadaniu 2 poza wyznaczeniem odległości od punktu A do prostej nic więcej nie
wyznaczyłeś, więc nie przedstawiłeś żadnej wersji rozwiązania.
Co to znaczy:
"odmierzyłem taką samą długość po drugiej stronie prostej prostopadle do niej, odczytałem
ile wynosi punkt A'=(−2, −4) ".
Jak Kubo odmierzyłeś?, linijką?, cyrklem?
Wspominałem już, że odczytanie rozwiązania z rysunku nie może być uznane za rozwiązanie,
rysunek jest tylko narzędziem wspomagającym i ilustracją rozwiązania.
3 lip 16:02
Bogdan:

Ad. zad. 3.
Zabrakło ostatniego kroku.
| | 360o | | 360o * √2 | |
α = |
| = |
| = √2*180o |
| | √2 | | 2 | |
Można było rozwiązać nieco prościej.
L − długość tworzącej, R − długość promienia podstawy stożka,
γ − miara kata rozwarcia stożka, β − miara kąta środkowego wycinka koła, z którego
utworzono stożek
| | γ | | √2 | |
γ = 90o, |
| = 45o, sin45o = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
| R | | γ | | R | | √2 | |
| = sin |
| ⇒ |
| = |
| |
| L | | 2 | | L | | 2 | |
Obwód podstawy stożka = długość łuku wycinka koła,
| | βo | | R | | βo | | R | |
2πR = |
| *2πL ⇒ |
| = |
| ⇒ βo = 360o* |
| ⇒ |
| | 360o | | L | | 360o | | L | |
| | √2 | |
⇒ βo = 360o* |
| = √2*180o |
| | 2 | |
3 lip 16:30
Kuba: Hmmm no przyrządy można mieć na maturz, tu na oko ale wyszło dobrze wiec doszedłem do wyniki
inna droga niz jest podana w kluczu(tak zakładam) więc zadanie powinno być wysoko punktowane
za rozwiazanie innym sposobem. Ale moge się mylić...
3 lip 17:34
Bogdan:
Muszę Cię zmartwić. Nie doszedłeś do rozwiązania w zadaniu 2 i nie dostałbyś za to zadanie
punktów. Nie przyznaje się punktów za brak rozwiązania, a takim jest uzyskanie odpowiedzi
"na oko". Oceniana jest przez egzaminatora droga, która doprowadziła do wyniku. Takiej drogi
u Ciebie nie ma. Odczytanie rozwiązania z rysunku przy braku takiego polecenia w zadaniu
nie jest uznawane za rozwiązanie.
3 lip 18:26
Kuba: Szkoda:( no ale ok. Będe sie starał je jakos liczyć normalnie matematycznie a jak nie bede
potrafił to napisze.
3 lip 23:24