Problem
Kipic: dla jakiej wartosci parametru m rozwiazaniem rownania lx−1l = m+ 2 jest para liczb o
przeciwnych znakach;
nie jest to funkcja kwadratowa wiec nie moze byc zlozen z delta x1 i x1 prosze o pomoc bo
niemam pojecia jak to zrobic dla funkcji liniowej
9 lut 10:24
Kipic: prosze o jakies wskazowki
9 lut 11:26
Dominik: narysuj f(x) = |x − 1| i przecinaj to prosta g(x) = m + 2. dla jakich m prosta przecina sie w x
o roznych znakach?
9 lut 11:29
jikA:
Można też zrobić wykorzystując wzory Viete'a.
|x − 1| = m + 2 /
2 zał. m + 2 ≥ 0
(x − 1)
2 = (m + 2)
2
x
2 − 2x + 1 = m
2 + 4m + 4
x
2 − 2x − m
2 − 4m − 3 = 0
x
1x
2 < 0
m
2 + 4m + 3 > 0
(m + 1)(m + 3) > 0 ⇒ m ∊ (−
∞ ; −3) ∪ (−1 ;
∞) ∧ m ∊ [−2 ;
∞) ⇒ m ∊ (−1 ;
∞)
Trochę naokoło ale da się zrobić.
9 lut 11:43
jikA:
Inny sposób najłatwiejszy to zauważyć że funkcja f(x) = |x − 1| przecina oś OY w punkcie
A (0 ; 1) tak więc warunki zadania będą spełnione kiedy
m + 2 ≥ 0 ∧ m + 2 > 1 ⇒ m ∊ (−1 ; ∞).
9 lut 11:49
Kipic: dziekuje slicznie
9 lut 13:10
Aga1.:

Graficznie
y=x−1 −−kolor szary
y=Ix−1I −−kolor czerwony
y=m+1 −−−niebieski
Z wykresu widać, że m+2>1
9 lut 13:48