Policz ekstrema
Piotrek: Policz ekstrema
F(x,y)=x2+2xy+2y2−4x+8y
Fx'(x,y)=2x+2y−4
Fy'(x,y)=2x+4y+8
9 lut 10:16
Piotrek: mam problem z poczeniem ekstremum nie wiem jak policzyć x i y,
fxx'(x,y)=2
fxy'(x,y)=2
fyy'(x,y)=4
fyx'(x,y)=2
Fxx'(x,y)*fyy'(x,y)−[fxy'(xy)]2
2*4−22=8−4=4 x>0 jest ekstremum, patrzymy na fxx' i x>0 czyli minium lokalne, ale teraz dupa
bo nie mam punktu do podstawienia (x,y) bo nie wiem jak policzyć ten układ równań
9 lut 10:36
Aga1.:
2x+2y=4/*(−1)
2x+4y=−8
−2x−2y=−4
2x+4y=−8
−−−−−−−−−−−−−
2y=−12
y=−6
x+y=2
x=2−(−6)
x=8
−
9 lut 13:57