Policz monotoniczność, ekstrema, punkty przegęcia itp
Piotrek: Policz monotoniczność, ekstrema, punkty przegęcia, dziedzina itp
F'(x)=−2x2/4−x
9 lut 10:12
Nienor: A liczyłeś coś ty sam

Bo to dużo roboty jest z czym knkretnie masz problem
9 lut 10:17
Piotrek: wynik F'(x)=2x2−16x/(4−x)2, mam problem z F''(x) wychodzi mi kosmiczne rozwiązanie
9 lut 10:25
Piotrek: mam już policzone mono i ekstrema, tylko druga część zadania mnie martwi
f''x(x,y)=2x2−16x/(4−x)2 czyli pp itp
9 lut 10:46
Nienor: | | −4x(4−x)−2x2*x | | −2x3+4x2−16x | |
f'(x)= |
| = |
|
|
| | (4−x)2 | | (4−x)2 | |
(−2x
3+4x
2−16x)'=−6x
2+8x−16
| | (−6x2+8x−16)(4−x)2−4x(4−x)(x2+2x−8) | |
f"(x)= |
| =
|
| | (4−x)4 | |
| (−6x2+8x−16)(4−x)2−4x(4−x)(x−4)(x+2) | |
| =
|
| (4−x)4 | |
| −6x2+8x−16−4x(x+2) | | −10x2−16 | |
| = |
| e nie jest złe.
|
| (4−x)2 | | (4−x)2 | |
9 lut 11:26