równanie
Mario: Czy równanie √2x+2√2x−1=√2x−2√2x−1 gdzie x>1 mogę podnieść stronami do kwadartu? Bo
liczyłem w ten sposób dwa razy podnosiłem do kwadratu i wysżło mi 0=0 a powinno 2
9 lut 09:59
Mario:
9 lut 10:14
Mario: Mógłby mi ktoś pomóc
9 lut 10:33
Saizou : na pewno dobrze przepisałeś?
9 lut 10:38
Mario: nie, przepraszam, powinno być nie równa się a odjąć
9 lut 10:44
Saizou : ale dla x>1 wyrażenie 2x−2√2x−1 jest sprzeczne
9 lut 10:50
Saizou : * wyrażenia √2x−2√2x−1
9 lut 10:51
Mario: może napisze dokładnie co mam w zbiorze:
" Uprość wyrażenie √2x+2√2x−1 − √2x−2√2x−1, x>1 "
tylko tam pod pierwiastkiem w środku jest całe wyrazenie 2x−1 → √2x−1
9 lut 10:54
Mario: To jak z tym zadaniem ?
9 lut 11:08
Saizou : a=√2x+2√2x−1−√2x−2√2x−1 mogę podnieść do kwadratu, bo lewa i praca strona są dodatnie
a2=2x+2√2x−1−2√(2x+2√2x−1)(2x−2√2x−1)+2x−2√2x−1
zał a≥0
a2=4x−2√4x2−8x+4)
a2=4x−2√(2x−2)2
a2=4x−2l2x−2l a dla x>1
a2=4x−2(2x−2)
a2=4 /√
lal=2
a=2 lub a=−2 (sprzeczność z założeniem), zatem a=2
9 lut 11:45
jikA:
Można zauważyć że
√2x + 2√2x − 1 = (12 + 2 * 1 * √2x − 1 + √2x − 12)1/2 =
√(1 + √2x − 1)2 = |1 + √2x − 1|.
Tak samo dla drugiej części.
9 lut 11:52
Mario: dzięki wielkie
9 lut 12:36