...
buka: Jak wykazać, że funkcja jest różnowartościowa? Na przykład ta:
y=4+log(x+1) ?
9 lut 09:51
buka: halo?
9 lut 09:57
PW: Właściwie nie ma czego dowodzić. Powołać się na różnowartościowość funkcji logarytmicznej.
Badana funkcja jest sumą funkcji stałej i różnowartościowej
g(x) = log(x+1)
Ta ostatnia jest różnowartościowa jako złożenie różnowartościowej funkcji
h(x) = x+1
i logarytmicznej.
Tak bardzo formalnie można udowodnić następująco:
Niech x1 i x2 będą różnymi liczbami należącymi do dziedziny funkcji (to znaczy większymi od
−1).
Jeżeli x1≠x2, to
x1+1≠x2+1.
Skoro są to liczby różne, to
log(x1+1)≠log(x2+1),
gdyż funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa.
Wobec tego również
4+log(x1+1)≠4+log(x2+1),
co kończy dowód.
W sumie ple−ple, za łatwy przykład.
9 lut 12:17
buka: ok

Mogę dać trudniejszy. Na przykład ten i proszę o wytłuamczenie jak to wykazać
f(x)=
√x2−4
9 lut 12:21
Andrzej: nie chce mi się pisać x
1, x
2, będę pisał a, b
założenie a ≠ b, czyli a − b ≠ 0
teza f(a) ≠ f(b), czyli f(a) − f(b) ≠ 0
dowód:
| | 2a−5 | | 2b−5 | |
f(a) − f(b) = |
| − |
| = ... |
| | a+2 | | b+2 | |
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i uproszczeniu
| | 9(a−b) | |
...= |
| ≠ 0 bo a − b ≠ 0 |
| | (a+2)(b+2) | |
w drugim przykładzie podobnie
udowadniając pomnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie (tak jak przy usuwaniu
niewymierności)
| | (a−b)(a+b) | |
wyjdzie |
| |
| | suma pierwiastków | |
więc nie można stwierdzić, że ≠ 0 mimo założenia a ≠ b
czyli że nie jest różnowartościowa
i jeszcze ten przykład z samej góry
tam się nie robi żadnego ple−ple tylko liczy tak samo
| | a+1 | | a+1 | |
f(a)−f(b) = ... = log |
| ≠ 0 ⇔ |
| ≠ 1 to trzeba pokazać |
| | b+1 | | b+1 | |
| | a+1 | | a+1+b−b | | b+1 | | a−b | | a−b | |
|
| = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| ≠ 1 bo a − b ≠ 0 |
| | b+1 | | b+1 | | b+1 | | b+1 | | b+1 | |
9 lut 13:47
buka: dzięuję
9 lut 13:48
PW: Andrzeju, to "ple−ple" napisałem ja sam, ale to nie znaczy, że mój dowód był nienaukowy,
albo gorszy od Twojego. Śmiem powiedzieć, że niesłychanie skomplikowałeś rzecz łatwą,
| | a+1 | |
zwłaszcza dowód, że skoro a≠b, to |
| ≠1, a z różnowartościowości logarytmu |
| | b+1 | |
skorzystałeś w sposób niejawny, co z dydaktycznego punktu widzenia krytykuję niniejszym
uroczyście. Nie obrażaj się, to oczywiście żarty. Dobrze, że pokazujemy różnorodność
podejścia.
9 lut 15:21