Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej.
Sylwia : Mamy dwie urny. W pierwszej jest 5 białych kul, 6 czarnych. W drugiej 1 biała, 1 czarna, 1
zielona. Rzucamy symetryczną kostką do gry. Jeżeli liczba oczek podzielna przez 3 to losujemy
kulę z pierwszej urny, jeżeli nie to z drugiej.
9 lut 09:46
Tomek biazik:
9 lut 13:25
Janek191:
H1 − zdarzenie losowe − " wypadła liczba oczek podzielna przez 3"
H2 − zdarzenie losowe − " wypadła liczba oczek niepodzielna przez 3 "
P( H1) = 1/3
P( H2) = 2/3
A − zdarzenie losowe − " wylosowano kulę zieloną "
Prawdopodobieństwa warunkowe :
P ( A / H1) = 0
P ( A / H2) = 1/3
Mamy więc
P( A ) = P( A / H1)* P( H1) + P( A / H2) * P( H2)
P( A) = 0* (1/3) + (1/3) *(2/3) = 0 + 2/9 = 2/9
====================================
II sposób :
Aby wylosować zieloną kulę musimy najpierw wylosować II urnę z prawdopodobieństwem 2/3
a następnie zieloną kulę z prawdopodobieństwem 1/3, więc
P( A) = (2/3)*(1/3) = 2/9
=====================
9 lut 13:40
Sylwia : Dziękuję
9 lut 13:49
tomek biazik: basen czy był dzisiaj
23 paź 17:42