pole kola wpisanego w rab
cromer: oblicz pole kola wpisanego w rab o boku 5 wiedzac ze suma dlugosci przekatnych jest rowna14
2 lip 13:47
Bogdan:

e, f − długości przekątnych rombu, e + f = 14, a = 5.
| | e2 | | f2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa: |
| + |
| = a2 ⇒ e2 + f2 = 4a2 |
| | 4 | | 4 | |
e + f = 14 ⇒ (e+f)
2 = e
2 + 2ef + f
2 ⇒ (e+f)
2 = 4a
2 + 2ef ⇒ 2ef = (e+f)
2 − 4a
2
2 lip 14:23
.: czemu dzielisz na 4?
2 lip 16:22
.: o kurde zle przeczytalam jest 8a
2 lip 16:23
.: przepraszam
2 lip 16:23