liczby zespolone
oreo: Pierwszy raz natknełam się na takie przykłady
Przedstaw w postaci trygonometrycznej i zaznacz na Gaussie:
a) z=1+ i tg α (0≤α< π2 )
b)z=1+ cos α + isinα( 0 ≤ α < π2 )
8 lut 23:31
Krzysiek: "zaznacz na Gaussie" ...?nie widzisz jak to brzmi?co to za jakieś dziwne skróty myślowe...
8 lut 23:33
oreo: Przepraszam *zaznacz na płaszczyźnie Gaussa
8 lut 23:35
Krzysiek: a)|z|=√1+tg2α=1/cosα
cosφ=1/(1/cosα)=cosα
sinφ=tgα/(1/cosα)=sinα
φ=α+2kπ
z=1/cosα (cosα+isinα)
b)skorzystaj z tego,że cos2x=cos2 x−sin2 x
8 lut 23:42
oreo: i wszystko jasne, dzięki
8 lut 23:54