Własności funkcji trygonometrycznych
Cinia: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
f(x) =
1 − sin4x − cos4x1−cos2x −sin
6x.
Z tym zadaniem również nie mogę sobie poradzić

x − sin
6x jest w mianowniku niestety, za nic nie chce mi tam wskoczyć.
8 lut 22:42
MQ: To napisz to liniowo, używając nawiasów.
| | x−6 | |
Np. |
| =(x−6)/(x2−2) |
| | x2+2 | |
8 lut 22:45
Cinia: f(x) = (1 −sin4x − cos4x)/(1 − cos2x − sin6x)
8 lut 22:49
MQ: Uprość to maksymalnie korzystając z jedynki trygonometrycznej i wzoru skróconego mnożenia
(a2−b2)=(a−b)(a+b)
8 lut 22:58
Cinia: w liczniku 1 − ( sin4x + cos4x) = 1 − 1 = 0, czyli f(x) = 0
D = R, Zwf = {0} ?
8 lut 23:01
MQ: Nie
w liczniku masz sin4x+cos4x a to nie jest równe 1
Podpowiedź:
(1−sin4x)=(1+sin2x)(1−sin2x)
skoro sin2x+cos2x=1 to ile będzie 1−sin2x?
8 lut 23:04
Cinia: (cos2x)(1 +sin2x) − cos4x)/ sin2x (cos2x)sin2x(1+sin2x) =
cos2x(1+sin2x) − cos4x/ sin2x(1 + sin2x)
8 lut 23:21
MQ: Coś mieszasz!
Przede wszystkim spokojnie!
Najpierw licznik:
1 −sin4x − cos4x=(1+sin2x)(1−sinx)−cos4x=cos2x(1+sin2x)−cos4x
wyciągamy cos2x przed nawias i mamy:
cos2x(1+sin2x−cos2x)
teraz korzystamy znowu z jedynki dla 1−cos2x w nawiasie i dostajemy:
cos2x(sin2x+sin2x)=2cos2*xsin2x
Teraz licznik:
1 − cos2x − sin6x= sin2x−sin6x=sin2x(1−sin4x)=sin2x(1−sin2x)(1+sin2x)
=sin2x*cos2x(1+sin2x)
Teraz skróć sobie licznik i mianownik przez sin2x*cos2x
8 lut 23:29
Cinia: 2/ (1 + sin2x) czy D = R? sin2x ≠ − 1, chyba zawsze. Zwf = (1:2), gdy sin2x bedzie
1wartosc minimalna a gdy bedzie 0 maksymalna. Jesli sa bledy, prosze poprawiac.
8 lut 23:36
MQ: To drugie to oczywiście był mianownik.
Acha

Zanim skrócisz, to z mianownika w pełnej postaci wyznacz dziedzinę
8 lut 23:36
Cinia: Dziękuję i tutaj, faktycznie x ≠ kπ * 1/2. Co frustracja robi z człowiekiem, przestaje myśleć.
To forum to coś wspaniałego
8 lut 23:39
MQ: I teraz rozumowanie co do Zwf:
Z samej uproszczonej już postaci funkcji mielibyśmy:
Zwf=<1,2>
ale ponieważ w nieuproszczonej postaci funkcji występuje w mianowniku sin2x i cos2x, więc
dziedzina decydyje, że sinx≠0 i cos2x≠0⇒sin2x≠1, stąd krańce nam wypadają i mamy:
Zwf=(1,2)
Tyle na dzisiaj −− wyłączam się.
8 lut 23:44