Wykresy
Kinga: Jak rysować?
Proszę o plan..:
1)3/sinx/;
2)3sinx/;
3)sin3x
8 lut 22:00
MQ: A co te ukośniki robią −− np. w 2)?
8 lut 22:02
Kinga: o przepraszam, w 2)/3sinx/−wartość bezwzględną
8 lut 22:06
Bogdan:
a jest na klawiaturze klawisz z |z pionowymi kreskami|
8 lut 22:07
lila: duże i IIIIIIIII
8 lut 22:08
Kinga: Mogę prosić o pomoc z wykresami?
8 lut 22:10
MQ: 1. rysujesz sin x
odbijasz część ujemną do góry (symetrycznie wzgl OX)
to co dostaniesz, rozciągasz trzykrotnie wzdłuż OY
2. W zasadzie to samo
3. zagęszczasz sin x trzykrotnie wzdł€ż osi OY −− jako punkt stały bierzesz x=0
8 lut 22:12
lila: 1)y= sinx→y=IsinxI→y=3IsinxI
pierwszy powinnaś znać, drugi − odbijasz wartości ujemne względem osi x, trzeci wydłużasz
wykres trzykrotnie w górę
8 lut 22:13
Kinga: co to znaczy: w zasadzie to samo?
8 lut 22:14
MQ: Sorry: nie "w zasadzie" ale raczej "w efekcie", więc możesz rysować tak samo.
8 lut 22:15
Kinga: Ok, dzięki
8 lut 22:16
Bogdan:
Nie duże i, ale jednocześnie Shift i klawisz z ukośnikiem \
8 lut 22:20