W trapezie ABCD (ABIICD) dwusieczna kąta wewnętrznego ABC jest prostopadła do ramienia AD
trapezu i ma z tym ramieniem punkt wspólny P. Punkt P dzieli ramię AD w stosunku 2:1, licząc
od wierzchołka A. Oblicz stosunek pola trójkąta ABP do pola czwaorokąta PBCD
x− wspólna miara, x>0
1) dwusieczna BP ⊥AD i BP⊥AS w ΔASB
Δ ASB− Δ równoramienny,
|PS|=2x
PΔABS=4s
PΔABP=2s
PPBCD=PΔPBS−PΔDCS=2s−PΔDCS
2)
| x | 1 | |||
ΔDCS∼ΔABS w skali k= | = | |||
| 4x | 4 |
| 1 | 1 | |||
PΔDCS= | *4s= | s | ||
| 16 | 4 |
| 1 | 7 | |||
PPBCD=2s− | s= | s | ||
| 4 | 4 |
| PABP | 2s | 8 | |||||||||
= | = | ||||||||||
| PPBCD |
| 7 |