matematykaszkolna.pl
zbiór Mariusz: Bogdanie, Eto, Asie, zastanawiam sie nad kupnem zbiorku z matematyki, takim pod mature 2010. Chciałbym się was zapytać jakie możecie polecić. Słyszałem że zbiór Kiełbasy jest dobry. Jaka jest wasza opinia
1 lip 18:32
AS: Nie znam tego podręcznika,więc trudno mi coś o tym powiedzieć. Jak nie drogi, to na pewno nie zaszkodzi. Tylko jedno. Nie sugerować się że akurat takie zadania na maturze będą. Często bywa inaczej. Polegać na własnym pomyślunku i mieć zaufanie do swych możliwości. Dobrze przestudiować program nauczania wszystkich klas,poznać zakres tematyki i z każdego działu poćwiczyć. Program nauczania można Googlem znaleźć. A wierzę,że przy takim podejściu do sprawy już w tej chwili, z końcowym rozliczeniem nie będzie problemu. Życzę powodzenia!
1 lip 19:16
.: Wlasnie o jest do bani ze nie wiadomo jak bedzie wygladac roz z matmy bo podstawa na bank bedzie inna niz w poprzednich latach po prostu beda musieli dostosowac ja do wszytskich a roz ?
1 lip 19:30
Bogdan: Bez względu na to, jak będzie wyglądać matura, obowiązujące treści nie będą inne i materiał należy mieć opanowany. Trzeba rozwiązywać zadania, im więcej, tym lepiej. Można wziąć dowolny zbiór zadań, wystarczy przejrzeć witryny wydawnictw w internecie. Znam zbiór zadań Kiełbasy, a także inne zbiory z tytułem "Matematyka − matura 2010". Treści zadań w tych zbiorach są podobne do zadań ze starszych zbiorów, nawet sprzed 20, 30, 40 lat. Różnica między starszymi i obecnymi zbiorami zadań dotyczy jedynie zakresu obowiązującego materiału. Zachęcam do rozwiązywania zadań, w świątki, piątki i niedziele.
1 lip 19:46
Mariusz: Dziękuje Asie emotka może jeszcze jakies opinie
1 lip 19:47
Mariusz: Dzięki Bogdanie
1 lip 19:48
tEa: Witamemotka Potwierdzam to co napisał Bogdan: "rozwiązuj zadania w świątek , piątek i niedziele"..... Najlepiej działami ... zgodnie z programem nauczania. Powodzeniaemotka
1 lip 22:01
Mariusz: Dzieki wszystkim za wskazówki. emotka napewno będe się do nich stosował
1 lip 22:16
tEa: Mariusz...... To na początek , takie ( proste zad.)emotka W trapezie równoramiennym o podstawach 16 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 30o połączono środki wszystkich boków. Oblicz pole tego czworokąta. Wykaż , że ten czworokąt jest rombem. PS: Do dzieła! ....jest kilka sposobów rozwiązania tego zadania. Powodzenia!
1 lip 23:17
Kuba: rysunekα=30o to ja dam rysunek i zieloną podpowiedz(według mnie jest nią może się komuś przyda) emotka i ide spac
2 lip 03:14
Mariusz: skorzystam z rysunku Kuby emotka więc z wysokośc trapezu jest równa 1/2 a a wysokość trójkąta ( tego małego ) o kącie 30 stopni jest równa
 a3 
H=

( trójkąt równoboczny
 2 
 a3 
4=

2 
 83 
a=

3 
teraz aby policzyć bok rąbu to skorzystam z twierdzenia cosinusów c− bok rąbu c2=a2+b2−2abcosα
 160 
c=

3 
wyliczamy ten trójkąt u góry, a po przeciwnej stronie nie trzeba bo jest to trapez równoramienny. emotka myśle że pole to już nie problem
2 lip 08:31
tim : rombu − jakby co
2 lip 09:45
Mariusz: hehe, no tak
2 lip 11:20
.: wstyd
2 lip 11:26
tEa: Witamemotka Można prościej: Najpierw wykazać ,że czworokąt jest rombem: Z tw. Talesa: przeciwległe boki są równoległe do przekątnej trapezu i mają długości równe połowie przekatnej trapezu ( bo trapez jest równoramienny) e −−− pierwsza przekątna rombu e= htrapezu
 a+b 
f −−− druga przekątna rombu f =

... bo jest środkową trapezu
 2 
e prostopadła do f ( więc czworokąt jest rombem. to; P= 12 e*f policz to pole ....... odp: P= 83 cm2
2 lip 22:26
Mariusz: emotka tak jest prosciej
3 lip 10:16