zbiór
Mariusz: Bogdanie, Eto, Asie,
zastanawiam sie nad kupnem zbiorku z matematyki, takim pod mature 2010.
Chciałbym się was zapytać jakie możecie polecić. Słyszałem że zbiór Kiełbasy jest dobry.
Jaka jest wasza opinia
1 lip 18:32
AS: Nie znam tego podręcznika,więc trudno mi coś o tym powiedzieć.
Jak nie drogi, to na pewno nie zaszkodzi.
Tylko jedno.
Nie sugerować się że akurat takie zadania na maturze będą.
Często bywa inaczej.
Polegać na własnym pomyślunku i mieć zaufanie do swych możliwości.
Dobrze przestudiować program nauczania wszystkich klas,poznać zakres tematyki
i z każdego działu poćwiczyć.
Program nauczania można Googlem znaleźć.
A wierzę,że przy takim podejściu do sprawy już w tej chwili, z końcowym
rozliczeniem nie będzie problemu.
Życzę powodzenia!
1 lip 19:16
.: Wlasnie o jest do bani ze nie wiadomo jak bedzie wygladac roz z matmy bo podstawa na bank
bedzie inna niz w poprzednich latach po prostu beda musieli dostosowac ja do wszytskich a roz
?
1 lip 19:30
Bogdan:
Bez względu na to, jak będzie wyglądać matura, obowiązujące treści nie będą inne i materiał
należy mieć opanowany. Trzeba rozwiązywać zadania, im więcej, tym lepiej. Można wziąć
dowolny zbiór zadań, wystarczy przejrzeć witryny wydawnictw w internecie. Znam zbiór zadań
Kiełbasy, a także inne zbiory z tytułem "Matematyka − matura 2010". Treści zadań w tych
zbiorach są podobne do zadań ze starszych zbiorów, nawet sprzed 20, 30, 40 lat. Różnica
między starszymi i obecnymi zbiorami zadań dotyczy jedynie zakresu obowiązującego
materiału. Zachęcam do rozwiązywania zadań, w świątki, piątki i niedziele.
1 lip 19:46
Mariusz: Dziękuje Asie

może jeszcze jakies opinie
1 lip 19:47
Mariusz: Dzięki Bogdanie
1 lip 19:48
tEa:
Witam

Potwierdzam to co napisał Bogdan:
"rozwiązuj zadania w świątek , piątek i niedziele".....
Najlepiej działami ... zgodnie z programem nauczania.
Powodzenia
1 lip 22:01
Mariusz: Dzieki wszystkim za wskazówki.

napewno będe się do nich stosował
1 lip 22:16
tEa:
Mariusz......
To na początek , takie ( proste zad.)

W trapezie równoramiennym o podstawach 16 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 30
o
połączono środki wszystkich boków. Oblicz pole tego czworokąta.
Wykaż , że ten czworokąt jest rombem.
PS: Do dzieła! ....jest kilka sposobów rozwiązania tego zadania.
Powodzenia!
1 lip 23:17
Kuba:

α=30
o
to ja dam rysunek i zieloną podpowiedz(według mnie jest nią może się komuś przyda)

i ide spac
2 lip 03:14
Mariusz: skorzystam z rysunku Kuby

więc z wysokośc trapezu jest równa 1/2 a
a wysokość trójkąta ( tego małego ) o kącie 30 stopni jest równa
| | a√3 | |
H= |
| ( trójkąt równoboczny
|
| | 2 | |
teraz aby policzyć bok rąbu to skorzystam z twierdzenia cosinusów
c− bok rąbu
c
2=a
2+b
2−2abcosα
wyliczamy ten trójkąt u góry, a po przeciwnej stronie nie trzeba bo jest to trapez
równoramienny.

myśle że pole to już nie problem
2 lip 08:31
tim : r
ombu − jakby co
2 lip 09:45
Mariusz: hehe,

no tak
2 lip 11:20
.: wstyd
2 lip 11:26
tEa:
Witam

Można prościej:
Najpierw wykazać ,że czworokąt jest rombem:
Z tw. Talesa: przeciwległe boki są równoległe do przekątnej trapezu
i mają długości równe połowie przekatnej trapezu ( bo trapez jest równoramienny)
e −−− pierwsza przekątna rombu e= h
trapezu
| | a+b | |
f −−− druga przekątna rombu f = |
| ... bo jest środkową trapezu
|
| | 2 | |
e prostopadła do f ( więc czworokąt jest rombem.
to; P=
12 e*f
policz to pole .......
odp: P= 8
√3 cm
2
2 lip 22:26
Mariusz: 
tak jest prosciej
3 lip 10:16