Wskazówki.
Prosta AB: y = x + 1 (trzeba ja wyznaczyć).
Wyznaczamy prostą równoległa do prostej AB i styczną do paraboli.
| 15 | ||
To prosta y = x + | (też trzeba ja wyznaczyć przez utworzenie układu równań: | |
| 4 |
| 15 | 15 | |||
Po rozwiązaniu kolejnego układu równań: y = x + | i y = x + | otrzymujemy | ||
| 4 | 4 |
| 5 | 5 | |||
współrzędne punktu C(− | : | ). | ||
| 2 | 4 |
| 15 | ||
Odległość między prostymi y = x + 1 i y = x + | jest wysokością h trójkąta ABC. | |
| 4 |
| 15 | ||
Poprawiam zapis: Po rozwiązaniu układu równań: y = x + | i y = x2 + 6x + 10 otrzymujemy | |
| 4 |
| 5 | 5 | |||
współrzędne punktu C(− | : | ) | ||
| 2 | 4 |