Oblicz długość boku romnu zawartego w równoległoboku
Kobra: W równoległoboku o przekątnych długości 20 cm i 12 cm wpisano romb (tzn. każdy wierzchołek
romnu należy do innego boku równoległoboku) w taki sposób, że boki romnu są równoległe do
przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.
8 lut 21:33
Mila:

Oblicz długość boku rombu zawartego w równoległoboku.
AC=20
BD=12
ΔFED∼ΔAOD
3k=10(6−1/2k)
3k=60−5k
8k=60
k=7,5 długość boku rombu
Czy masz odpowiedź?
8 lut 23:29
Kobra: Tak, zgadza się, dziękuję
9 lut 11:08