Wykaż kąty między krawędziami ostrosłupa
Kobra: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w tkórym kąt ostry między ramionami AB
i AC ma miarę alfa. Ściana boczna BCS jest przystająca do trójkąta ABC i prospoadła do
płaszczyzny podstawy. Wykaż, że krawędź BS tworzy z krawędzią AB kąt beta taki, że cos
beta=sin2alfa2
8 lut 21:31
Aga1.:

W trójkącie ADS
c=h
√2
W trójkącie ADC
W trójkącie ABS z tw. cosinusów
c
2=a
2+a
2−2a
2cosβ
2a
2cosβ=2a
2−c
2
| | 2a2−c2 | | 2a2−2h2 | | a2−h2 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| = |
| | 2a2 | | 2a2 | | a2 | |
| | h2 | | a2cos2α/2 | |
1− |
| =1− |
| =1−cos2α/2=sin2α/2. |
| | a2 | | a2 | |
9 lut 00:03