kąty,trapez
joseph:
W trapezie ABCD o podstawach AB i CD miara kąta przy wierzchołku A jest cztery razy mniejsza
niż miara kąta przy wierzchołku D a miara kata przy wierzchołku C jest trzy razy większa niż
miara kąta przy wierzchołku B. Oblicz miary kątów tego trapezu.
echh...próbowałem sam to rozwiązac,ale cuda wychodziły...
1 lip 12:26
tim : No zobacz...
1 lip 12:38
tim :

Jeżeli jest trapez ABCD, to liery boków muszą być po kolei, więc (rys.).
Litery oznaczają kąty przy wierzchołkach...
Przyjmujemy, że:
A = α
B = β
Jeżeli tak, to
D = 4α, zaś
C = 3β
Wiemy, że w trapezie kąty po jednej stronie muszą dać 180
O, a więc:
A + D = B + C = 180
O
α + 4α = 180
O β + 3β = 180
O
5α = 180
O 4β = 180
O
α = 36
O β = 45
O
Podstaw do założeń i gotowe.
1 lip 12:43
joseph: Wiesz tim,ja na górze na swoim rysunku miałem C i D na odwrót,dlatego taka kaszana mi
wychodziła...
Dzięki za pomoc.
1 lip 12:55
tim : Nawet jeżeli by tak było.. (co nie wiem czy by było poprawne [poprosimy o wypowiedzenie się na
ten temat kogoś]) wystarczyłby układ równań:
A + C = 180
B + D = 180
I gotowe
1 lip 13:07