pomocy
Miecio: rozwiąż równanie (4x2)/x2+4
8 lut 20:59
Miecio: Rozwiąż równanie 4x2−x2/x2−4
8 lut 21:00
Miecio: miało być tak jak pod spodem sorki
8 lut 21:00
MQ: Tu nie ma równania
8 lut 21:03
Miecio: 4x2−x2/x2+4=0
8 lut 21:06
8 lut 21:08
8 lut 21:11
MQ: Czołem Ajtek.
8 lut 21:12
MQ: No to na początek uprość licznik i określ dziedzinę z mianownika ≠ 0
8 lut 21:13
Ajtek:
MQ czołem to wiesz kto się wita

.
| | a | |
I moja podpowiedź: |
| =0 ⇔ a=0. |
| | b | |
8 lut 21:16
Licealista: A ja dopowiem że 4x
2−x
2=3x
2
8 lut 21:17
ZK : No to jedziesz
| 4x2−x2 | |
| =0 tak ma byc? zalozenie x2+4≠0 wiec x∊R
|
| x2+4 | |
| 3x2 | |
| =0 − teraz pomysl kiedy to wyrazenie =0 Wtedy kiedy licznik =0 wiec 3x2=0 to |
| x2+4 | |
x=.......
| | 4x2−x | |
Natomniast jesli ma byc |
| =0 to zalozenie to samo ale wtedy bedzie 4x2−x=0
|
| | x2+4 | |
wiec x(4x−1)=0 a teraz kiedy iloczyn czynnikow =0 ? wtedy kiedy jeden lub drugi czynnki =0
wiec x=0 lub 4x−1=0 to x=.......
8 lut 21:21
MQ: @Ajtek 21:16 −− towarzysze pancerni oczywiście.
8 lut 21:24
Miecio: Dzięki!
8 lut 21:25
Ajtek:
"Towarzysze pancerni" witają się
czołgiem
8 lut 21:26
MQ: To dopiero w XXw. −− ja wolę XVII i XVIII w.
8 lut 21:27
Ajtek:
Dlatego też napisałem w "...". Wiedziałem o co Tobie chodzi

.
A ja miałem na myśli barany

.
8 lut 21:30
MQ: Aaaa

Tego nie znałem!
8 lut 21:33
Ajtek:
To już znasz

.
8 lut 21:40