egzamin
q: Miałam na egzaminie takie zadania, jednak rozmawiając z innymi nie jestem już niczego pewna.
prosiłabym o sprawdzenie/napisanie czy tak można było wykonań zadania:
1) rozwiazac uklad rownan:
x−2y +3z =−2
−2x +4y + z =1
rozwiazałam to metodą Kroneckera Capellego.
| | −5−7x | |
obrałam x jako parametr i mi wyszło, że z=6 a y = |
| czy taki wynik jest możliwy? |
| | −14 | |
8 lut 20:53
Janek191:
Dlaczego z = 6 ?
8 lut 21:37
Bogdan:
Wystarczy prosta metoda przeciwnych współczynników.
2y − 3z = x + 2 /*2 ⇒ 4y − 6z = 2x + 4
4y + z = 2x + 1
− −−−−−−−−−−−−−−
−7z = 3 itd.
8 lut 22:04