Wykaż
igi: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c takich, że a+b+c=1 zachodzi
nierówność (1−a)(1−b)(1−c)≥8abc
8 lut 20:51
Eta:
dla a+b+c=1
(a+b+c−a)(a+b+c−b)(a+b+c−c)= (a+b)(a+c)(b+c)
(√a−√b)2≥0 ⇒ a+b⇒2√ab i podobnie a+c≥2√ac i b+c≥2√bc
mnożąc stronami
(a+b)*(a+c)(b+c) ≥ 8√a2b2c2= 8abc
8 lut 21:11
Eta:
Poprawiam zapis: ⇒ a+b≥2√ab
8 lut 21:15
igi: Może Pani mi również pokazać jak rozwiązać to zadanie?
wykaż,że jeśli dla pewnej liczby rzeczywistej a(a≠0) zachodzi związek a+1/a=3 to a3+1/a3=18
8 lut 21:15
Eta:
No to tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3= x3+3x2* |
| +3x* |
| + |
| =x3+ |
| +3x+3* |
| = |
| | x | | x | | x2 | | x3 | | x3 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem x3+ |
| = (x+ |
| )3−3(x+ |
| )= 33−3*3= 18 |
| | x3 | | x | | x | |
8 lut 21:21
Eta:
Wpisz zamiast "x" literkę"a" ( bo nie zauważyłam,że w zad. jest literka "a"
8 lut 21:24
igi: Tego do się jeszcze domyśliłem, ale reszty to nie rozumiem, szczególnie tego ostatniego zapisu
8 lut 21:28
Eta:
Korzystasz ze wzoru (a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
otrzymasz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3=x3+ |
| +3x+3* |
| |
| | x | | x3 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3= x3+ |
| +3(x+ |
| ) |
| | x | | x3 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to (x+ |
| )3− 3(x+ |
| = x3+ |
| |
| | x | | x | | x3 | |
zamieniamy stronami
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| = (x+ |
| )3−3(x+ |
| )= 33−3*3= 18 |
| | x3 | | x | | x | |
jasne już?
8 lut 21:36
igi: Taak teraz zrozumiałem, miałem problem z rozczytaniem zapisu. Dziękuję. Mogłaby Pani mi jeszcze
tylko podpowiedzieć( nie rozwiązać) jak rozpocząć i z czego skorzystać w tym zadaniu: wykaz ze
jesli a/b=b/c (a,b,c∊R), to a
2/b
2= a
2+b
2/b
2+c
2. Na początku pomnożyłem na krzyż i stoję
w miejscu
8 lut 21:52
Eta:
podstaw do lewej i prawej strony
otrzymasz po przekształceniach,że L=P
8 lut 22:18
igi: jednak nie rozumiem
8 lut 22:27
Eta:
a,b,c € R+
| | a2+ac | | a(a+c) | | a | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | ac+c2 | | c(a+c) | | c | |
8 lut 22:44