8 lut 20:24
Madzia: JEŻELI JEST W PRAWO LUB W LEWO TO W NAWIASIE PRZY Y=X DAJE SIĘ − LUB + NP. PRZESUWAMY W PRAWO O
3 JENOSTKI TO JEST ( X−3) A W LEWO (X+3) A KIEDY CHCEMYW GÓRĘ JEST + A W DÓŁ MINUS ALE POZA
NAWIASEM TO NIE DOTYCZY X CZYLI Y=X+3 LUB X−3
A TERAZ KIEDY CHCEMY W LEWO I W GÓRĘ PRZESUNĄĆ O 3 JEDNOSTKI Y=X TO BĘDZIE WYGLĄDAŁA FUNKCJA
Y=(X+3)+3
8 lut 20:35
;c: Rozumiem to z przesunięciem w górę i w dół, ale w prawo i lewo nie. Wydaje mi się, że powinno
być na odwrót... dlaczego gdy przesuwamy w prawo to nie jest +, tylko minus.? nie rozumiem..
8 lut 20:50
Mila:

y=2x−3
v=[2;4]
wzór funkcji
y=2(x
−2)−3
+4⇔
y=2(x−2)+1
otrzymasz ten sam wzór funkcji? no sprawdzamy
y=2x−4+1
y=2x−3
zgadza się
8 lut 21:26