Ostatnie zadanko na dzić.
Licealista: Fizyka tarcie cz.2
Droga hamowania samochodu jadącego z prędkością v= 72km/h wyniosła s= 50m. Oblicz z jakim
opuźnieniem porluszał się samochód? Jaki był współczynnik tarcia
Proszę o pomoc z wyprowadzeniem wzoru.
8 lut 19:35
MQ: E
k=W
T
W
T=T*s
T=fmg
T=ma
a=T/m=fmg/m=fg
8 lut 19:38
Licealista: Że mam przyrównać te wartości czy jak bo nie rozumiem
| 1 | |
| mv 2=fmg*s  |
| 2 | |
8 lut 19:44
MQ: Tak
8 lut 19:45
Licealista:
Coś źle bo wyszło mi że
| | 12v2 | |
f= |
| po podstawieniu liczb wyszło mi ≈5,1 a ma wyjść 0,4. |
| | g*s | |
8 lut 19:50
MQ: Bo nie zamieniłeś km/h na m/s
8 lut 19:53
Licealista: acha a jak z tego potem wyznaczyć przyspieszenie?
8 lut 19:54
MQ: Ostatni wzór, który podałem
8 lut 19:55
Licealista: Skąd wziąłeś że T=ma jak wcześniej napisałeś T=fmg
8 lut 19:57
MQ: Siła tarcia powoduje zatrzymanie samochodu, czyli działa jako siła opóźniająca (powodująca
ujemne przyspieszenie).
8 lut 20:16