wyzmanacz miare kata rozwarcia stozka ktorego tworzaca ma dlugosc 6 p{2} a wysok
ola: 1) wyzmanacz miare kata rozwarcia stozka ktorego tworzaca ma dlugosc 6 √2 a wysokosc jest
rowna 6cm.
2) Kąt rozwarcia stozka ma miare 60 stopni. a srednica podstawy ma dlugosc 12cm. oblicz pole
powierzchni calkowitej stozka
8 lut 19:03
dero2005:

h = 6
l = 6
√2
α2 = 45
o
α = 90
o
lub II sposób
r =
√l2 − h2 = 6
d = 2r = 12
d
2 = l
2 + l
2 − 2*l*l*cosα
144 = 72 + 72 − 2*72* cosα
cosα = 0
α = 90
o
8 lut 19:26
dero2005:

skoro dwa boki (l) trójkata są równe i kąt wynosi 60
o to jest to trójkąt równoboczny
więc d= l = 12 cm
P
c = πr(r+l) =
8 lut 19:30