Zadania dla b.
Bogdan:
Zadania dla b.
1. Dla jakich wartości parametru
m równanie: −x
2 + 4x = m ma dwa pierwiastki, z których
każdy jest większy od 1.
2. Dwa krótsze boki trójkąta rozwartokątnego mają długość 5 cm i 6 cm. Jakie wartości może
przyjmować długość trzeciego boku trójkąta.
3. Wiedząc, że log a = −3, log b = 2 oblicz wartość wyrażenia a
3 * b
4.
Nie podaję żadnych dodatkowych wyjaśnień do tych zadań, a także wskazówek i podpowiedzi.
Sprawdzać rozwiązania może każdy,
1 lip 01:26
Bogdan:
Witam b, widzę, że jesteś na forum. Wrzucę następne zadania dla Ciebie po zobaczeniu
Twoich rozwiązań, czekam więc na Twoje odpowiedzi do zamieszczonych tu trzech zadań.
1 lip 19:52
Kuba:

Dziękuje Bogdanie

zamienie mój nick z b na Kuba
Prosze o szczegółowe tłumaczenie krok po kroku tego czego nie rozumiem.
Z góry dziękuje
Również z góry przepraszam za błędy nawet językowe i prosze o poprawianie

Od dziś będę wchodził tu bardzo często

1.
1.−x
2 + 4x = m
−x
2 + 4x − m = 0 / *(−1)
x
2 − 4x + m = 0
żeby otrzymać 2 pierwiastki Δ>0
a = 1
b = −4
c = m
x
1 > 1
x
2 > 1
x
1 − 1 > 0
x
2 − 1 > 0
nie mam pomysłu

2.
Przerywana − to możliwa długość tego boku
x − długość tego boku , w tym wypadku w przedziale liczbowym
Wiemy że napewno przedział liczbowy (wartość tego najdłuższego boku w tym trójkącie
rozwartokątnym) będzie obustronnie otwarty, ponieważ długość tego boku nie może wynosić:
5 + 6 = 11 musi być mniejszy (bo inaczej by się linie pokrywały i nie było by mowy o trójkącie)
od 11 czyli x<11
z pitagorasa obliczamy przeciwprostokątną(z)
5
2 + 6
2 = z
2
25 + 36 = 61
z=
√61
czyli x>z poniewaz x nie może wynosić tyle ile wynosi przeciwprostokątna bo był by to trójkąt
prostokątny
x∊(
√61, 11)
3.log a = −3, log b = 2
log (a
3 * b
4) = log a
3 + log b
4 ( skorzystałem ze wzoru: log
a x + log
a y = log
a
(x*y) )
log a
3 + log b
4 = 3*log a + 4*log b ( skorzystałem : log
a x
p = p*log
a x )
3*log a + 4*log b = 3 * (−3) + 4 * 2 = (−9) + 8 = (−1)
czyli log (a
3 * b
4) = (−1) = log 10
−1 więc a
3 * b
4 = 10
−1 = 0,1
2 lip 03:01
Mariusz: Zad1 Kuba na początku znajdz miejsca zerowe −x
2+4x = x(−x+4)
czyli miejsca przeciecia z osią OX to 0 i 4liczymy p i q
q=4
mamy więc parabole. Narysuj ją i zobacz dla jakich wartości ma dwa pierwiastki
2 lip 08:13
Bogdan:
Dzień dobry.
Dobrze, że zmieniłeś nick, bo
b. kojarzy się uczestnikom tego forum z osobą, która tutaj
pomaga innym. Zadania dla Ciebie będę wobec zmiany nicku tytułował: "Zadania dla Kuby".
Przechodzimy do zadań.
Zadanie 1.
Można rozwiązać na dwa sposoby.
Sposób 1.
Korzystamy z gotowych szablonów dla zagadnienia: dla jakich wartości parametru
m
równanie ax
2 + bx + c = 0 ma dwa pierwiastki, z których każdy jest:
a) większy od
p,
b) mniejszy od
q.
Tworzymy zbiór założeń w postaci nierówności, część wspólna rozwiązań tych nierówności
daje odpowiedź.
Lewa strona równania jest wzorem funkcji kwadratowej: f(x) = ax
2 + bx + c, odcięta
| −b | |
wierzchołka wykresu tej funkcji, czyli paraboli wyraża się wzorem: xw = |
| . |
| 2a | |
Założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. a*f(p) > 0 lub a*f(q) > 0
| −b | | −b | |
4. |
| > p lub |
| < q |
| 2a | | 2a | |
W podanym zadaniu:
−x
2 + 4x = m ⇒ x
2 − 4x + m = 0, a = 1, b = −4, c = m, p = 1, f(1) = −3 + m.
Założenia:
1. a ≠ 0 ⇒ 1 ≠ 0 ⇒ m ∊ ℛ,
2. Δ > 0 ⇒ 16 − 4m > 0 ⇒ m < 4 ⇒ m ∊ (−
∞, 4),
3. a*f(p) > 0 ⇒ 1*(−3 + m) > 0 ⇒ m > 3 ⇒ m ∊ (3, +
∞),
| −b | | 4 | |
4. |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ m ∊ ℛ |
| 2a | | 2 | |
Przedziałem wspólnym rozwiązań założeń 1. i 2. i 3. i 4. jest przedział (3, 4).
Odp.: Równanie −x
2 + 4x = m ma dwa pierwiastki, z których każdy jest większy od 1
dla m ∊ (3, 4).
Sposób drugi zaraz podam.
2 lip 11:12
Bogdan:

Zadanie 1, sposób 2.
Równanie: −x
2 + 4x = m.
Mamy tu 2 wykresy:
y = −x
2 + 4x (parabola) oraz y = m (linia prosta będąca wykresem funkcji stałej).
Wierzchołek paraboli W(x
w, y
w) = (2, 4).
Prosta y = m może znajdować się w różnym położeniu (zielona linia). Szukamy takiego jej
położenia, w którym przecinać będzie parabolę w dwóch punktach, odcięte tych punktów
są większe od 1 (x
1 > 1 i x
2 > 1).
Takie położenie prosta y = m przyjmuje dla m ∊ (3, 4).
Dodam na zakończenie uwag do zadania 1, że podczas matury należy zastosować
sposób 1, a sposób 2 można dołączyć, ale tylko jako ilustrację rozwiązania.
Podkreślam, że sposób 2 nie jest analitycznym rozwiązaniem i formalnie nie może być
uznany za pełne rozwiązanie zadania.
2 lip 11:48
Bogdan:

Dużą rolę w ocenie rozwiązania ma jego sposób zapisu i załączone ilustracje. Zapisy muszą
być poprawne językowo, bez błędów ortograficznych i gramatycznych, czytelne (chodzi
o charakter pisma, nie mogą być bazgroły, powinny być dość duże litery i inne symbole, nie
zgniecione zapisy ułamków, bez żadnych ozdobników i pochyleń, np. co innego oznacza
pionowa kreska |, a co innego ukośna w jedną stronę / i ukośna w drugą stronę \). Ale przede
wszystkim zapisy muszą być jasne, zrozumiałe, logiczne, spójne, każde następny zapis powinien
wynikać z poprzednich. Egzaminator i każdy sprawdzający naszą pracę po pierwszym
spojrzeniu na arkusz powinien odnieść pozytywne wrażenie estetyczne. Praca brzydko
napisana, z wieloma nieładnymi przekreśleniami, zmuszająca czytającego do wzrokowego
wysiłku, bo literki, cyferki i inne znaki są małe − takiego pozytywnego wrażenia nie zapewnia.
Każde zadanie powinno zawierać odpowiedź. Każdy rysunek powinien być staranie opisany.
Każde wprowadzone oznaczenie literowe powinno być opisane lub w ostateczności
pokazane na dołączonym do rozwiązania rysunku. Sprawdzający nie może tracić czasu
na odszyfrowywanie rozwiązania i nie powinien zastanawiać się i zgadywać, co autor
miał na myśli.
Starczy tych ogólnych uwag, chociaż można by jeszcze co nieco dodać, przejdźmy teraz
do zadania 2.
Zadanie 2.
a = 6, b = 5.
90
o < γ < 180
o.
Szukamy długości c, c > 0.
1. Z warunku trójkąta otrzymujemy: c < 5 + 6 = 11
2. Jeśli trójkąt jest rozwartokątny, to uwzględniając przyjęte oznaczenia mamy:
a
2 + b
2 < c
2.
Stąd c >
√a2 + b2 ⇒ c >
√36 + 25 =
√61
Odp.: Długość najdłuższego boku trójkąta c ∊ (
√61, 11).
2 lip 12:28
Bogdan:
Zadanie 3.
Wiedząc, że log a = −3, log b = 2, oblicz wartość wyrażenia a3 * b4.
Założenia: a > 0, b > 0.
log a = −3 ⇒ a = 10−3 ⇒ a3 = (10−3)3 = 10−9;
log b = 2 ⇒ b = 102 ⇒ b4 = (102)4 = 108.
a3 * b4 = 10−9 * 108 = 10−1.
Odp.: Jeśli log a = −3, log b = 2, to a3 * b4 = 10−1.
2 lip 12:35
Kuba:
Dzień dobry

Hmmm nie wiem dlaczego nie zawija mi tekstu. Może ktoś pomoże? Może teraz mi się zawinie

Co do zadania 1 zapomniałem dodać miejsc zerowych, ale obliczyłem je, ale na p i q już nie
wpadłem w nocy

ale za to 2 sposobem rozwiązałem na kartce tylko nie wiem dlaczego wydawało
mi się za proste i zrezygnowałem

dobrze wiedzieć że 1 zadanie należy rozwiązać 1 sposobem
podanym przez Ciebie, bo ja na maturze pewnie obliczyłbym 2 sposobem.
nie rozumiem założeń 3 i 4, przy 1 zadaniu 1 sposobem.
super że udało mi się zrobić zadanie 2 i 3.
Czy zadanie 3 wykonane moim sposobem jest dobrym rozwiązaniem?
I mam nadzieje że odczytałeś coś z tego zawijasa.
2 lip 13:32
Bogdan:

Ad. zad. 1. Nie potrzeba wyznaczać miejsc zerowych. Co do założeń, to narysuj szkic
paraboli przecinającej oś x w dwóch punktach, wprowadź na tej osi dwa
dodatkowe punkty: jeden o wartości p na lewo od x
1, drugi o wartości q na
prawo od x
2, zaznacz również na osi odciętą wierzchołka paraboli x
w
i teraz patrząc na rysunek spróbuj zrozumieć założenia.
Ad. zad. 3. Dobrze rozwiązałeś to zadanie.
2 lip 13:55