trojkat prostokatny w ktorym a) przyprostokatne maja dlugosci 4cm i 2cm
ola: 1) trojkat prostokatny w ktorym
a) przyprostokatne maja dlugosci 4cm i 2cm
b) przeciwprostokatne ma dlugosc 13cm a krotsza przyprostokatna ma dlugosc 5cm obraca sie wokol
dluzszej przyprostokatnej. oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tak powstalej bryły.
2) Przekrój osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu rownym √3 cm2. oblicz objetosc
bryly.
8 lut 18:28
dero2005:

1a)
r = 2
h = 4
l =
√r2 + h2 = 2
√5
P
c = πr(r+l) =
8 lut 19:02
dero2005:

1b)
l = 13
r = 5
h =
√l2 − r2 = 12
V = jw
P
c = jw
8 lut 19:06
dero2005:

2)
l = d
d = 2 l = 2
8 lut 19:11