Wykresy
Kipic: naszkicuj wykres funkcji
f(x) = lx
2 + 2x l − 4
Jest jakis dobry sposob na robienie takich zadan prosze o pomoc
np gdzie ma sie funkcja odbijac dla jakich przedzialow jak sie uklada
8 lut 17:55
dero2005:

y = x
2
y = x2+2x
y = |x2+2x|
y = |x2+2x| − 4
8 lut 18:30
Madzia: też można np dla x<0 x≥0
1. x2+ 2x<0 2. x2 + 2x ≥ 0
−x2 − 2x − 4=0 x2 + 2x − 4 =0
1.
x(x+2)<0
x=0 x=−2
x∊(−2:0)
2. x∊(−∞:−2>u<0;+∞)
i w takich przedziałach rysujesz te funkcje −x2 − 2x − 4=0 x2 + 2x − 4 =0 każda ma swój
przedział np 1. będzie tylko dotyczyła punktów na osi x od −2 do 0 a ta druga reszte
8 lut 18:40
Kipic: dero2005 hardcorowy sposób
8 lut 19:14
Kipic: tylko trudno by bylo narysowac w taki sposob wykres dla f(x)= lx2−9l−2x
8 lut 19:15