Wielomian
xxx: Wielomian W (x) = (m − 4)x3 − (m + 6)x2 − (m − 1)x+ m + 3 jest podzielny przez dwumian x + 1
. Dla jakich wartości parametru m wielomian W (x) ma dokładnie dwa pierwiastki?
30 cze 23:11
AS: Jeżeli wielomian ma mieć dokładnie dwa pierwiastki,
to musi być stopnia drugiego.
Oznacza to,że m − 4 = 0 czyli m = 4.
Tylko nie rozumiem po co jest potrzebny warunek podzielności przez x + 1.
Dla m = 4 wielomian W(x) przyjmuje postać −10*x2 − 3*x + 7.
Δ wyliczona jest dodatnia a pierwiastki x1 = −1 , x2 = 0.7
1 lip 09:32
Mariusz: xxx: może przy podzielnosći przez dwumian nie ma reszty. Może o to chodzi

A może ma dwa
pierwiastki w tym jeden podwójny, też jest taka możliwość. I dlatego tak piszą.
1 lip 10:16
AD: Jeden pierwiastek x1 = −1
| | 13 | |
a drugi dla m = − |
| jest podwójny x2 = 0,4 |
| | 3 | |
1 lip 10:23
AS: To jakieś nieporozumienie.
Dokładnie dwa,a więc dwa, z podwójnym byłoby trzy.
1 lip 11:57
Mariusz: no właśnie, też do końca nie rozumiem tej treści, ale to co wyliczyłeś jest dobre bo mi też tak
wyszło
1 lip 13:17
xxx: (m−4)x3−m(x+6)x2−(m−1)x+m+3=
{(m−4)x3+(m−4)x2}−{(2m+2)x2+(2m+2)x}+{(m+3)x+m+3)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x+1){(m−4)x2−(2m+2)x+(m+3)}
−−−−−−−−−−−−−−− =nie rozumiem tego grupowania wyrazu?
1 lip 13:37
xxx: | | 13 | | 1 | |
ODPOWIEDZI m=− |
| m=− |
| lub m=4 |
| | 3 | | 4 | |
1 lip 13:40
Mariusz: xxx, czy ma mieć tylko dwa pierwiastki

Jeśli tak to pierwsze rozwiązanie Asa jest dobre m=4
1 lip 13:46
xxx: Wielomian W (x) = (m − 4)x − (m + 6)x − (m − 1)x+ m + 3 jest podzielny przez dwumian x + 1 .
Dla jakich wartości parametru m wielomian W (x) ma dokładnie dwa pierwiastki?
1 lip 13:49
xxx: postaw x= −1 pod (x+1){(m−4)x2−(2m+2)x+(m+3)} i wylicz m
1 lip 13:52
Mariusz: udało ci się wyliczyć jakiekolwiek m

Jak tak to napisz jakie
1 lip 13:53
xxx: Sprawdźmy kiedy wielomian w nawiasie ma dokładnie jeden pierwiastek.
Jeżeli m = 4 , to mamy równanie − 10x+ 7 = 0 , które ma dokładnie jedno rozwiązanie (i jest ono
różne od x = − 1 ).
Jeżeli m ⁄= 4 , to sprawdźmy kiedy Δ = 0 .
0 = Δ = (2m + 2)
2 − 4 (m − 4)(m + 3) = 4(m + 2m + 1 − m + m + 12) = 4(3m + 13) ⇒ m =
Sprawdźmy jeszcze, że ten jedyny pierwiastek nie jest równy −1. Jeżeli podstawimy x = − 1 to
mamy
| | 1 | |
0 = m − 4 + 2m + 2 + m + 3 ⇒ 4m = − 1 ⇒ m = − |
| |
| | 4 | |
| | 13 | |
Zatem w przypadku m = − |
| jedyny pierwiastek równania w nawiasie nie jest równy −1. |
| | 3 | |
| | 1 | |
Z drugiej strony, jeżeli m = − |
| to patrząc na wyliczoną wcześniej Δ −ę, widzimy, że |
| | 4 | |
równanie w nawiasie ma dwa pierwiastki i jeden z nich to x = − 1 . Zatem wyjściowe równanie ma
w tym przypadku dwa pierwiastki.
1 lip 14:01
Mariusz: sprawdz jeszcze raz dla m=4
1 lip 14:05
xxx: Oznacza to,że m − 4 = 0 czyli m = 4. które ma dokładnie jedno rozwiązanie (i jest ono różne od
x = − 1 ).
1 lip 14:07
Mariusz: dla m=4 W(x)= −10*x2 − 3*x + 7
jeżeli za x podstawimy −1 do co otrzymamy
−m+4−m−6+m−1+m+3=0
1 lip 14:12
Mariusz: wydaje mi się że dokładnie dwa pierwiastki będą tylko dla m=4 tylko wtedy otrzymujemy
wielomian drugiego stopnia.
1 lip 14:17
xxx: juz sam niewiem (m−4)x3−m(x+6)x2−(m−1)x+m+3=
{(m−4)x3+(m−4)x2}−{(2m+2)x2+(2m+2)x}+{(m+3)x+m+3) wyjasnij mi to grupowanie ?
1 lip 14:21
Mariusz: ja nie grupuje
1 lip 14:39
AS: Dzieląc W(x) przez x + 1 otrzymałem w wyniku
(m − 4)*x2 − 2*(m +1)*x + m + 3
Przyrównując do zera otrzymuję równanie
(m − 4)*x2 − 2*(m +1)*x + m + 3 = 0
Wyróżnik
Δ = 4*(m + 1)2 − 4*(m − 4)*(m + 3) a po uporządkowaniu
Δ = 4*(3*m + 13)
Wnioskuję:
Gdy 3*m + 13 = 0 czyli m = −13/3 równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki równe
Gdy 3*m + 13 > 0 posiada dwa pierwiastki rzeczywiste różne
łącznie z x = −1 3 pierwiastki
Gdy 3*m + 13 < 0 równanie kwadratowe nie posiada pierwiastków rzeczywistych.
Oczekuję dyskusji.
1 lip 14:49
Bogdan:
Włączam się do dyskusji.
Sądzę, że mamy tu do czynienia z typowym równaniem kwadratowym z parametrem
o następującej treści:
Dla jakich wartości parametru
m równanie: (m − 4)x
2 − 2(m + 1)x + m + 3 = 0 ma
jeden pierwiastek.
Analizując wielomian W(x) można dojść do wniosku, że autor zadania wymnożył równanie
(m − 4)x
2 − 2(m + 1)x + m + 3 = 0 przez dwumian (x + 1) otrzymując równanie trzeciego stopnia
(m − 4)x
3 − (m + 6)x
2 − (m − 1)x + m + 3 = 0, którego lewa strona jest wielomianem W(x).
Rozwiązujemy więc zadanie:
Dla jakich wartości parametru
m równanie: (m − 4)x
2 − 2(m + 1)x + m + 3 = 0 ma jeden
pierwiastek.
a = m − 4, b = −2(m + 1), c = m + 3.
Rozpatrujemy dwa przypadki:
1. a = 0.
2. a ≠ 0.
Ad 1. Dla a = 0 ⇒ m = 4 otrzymujemy równanie pierwszego stopnia:
| | 7 | |
−10x + 7 = 0 ⇒ x = |
| , jest wiec 1 rozwiązanie |
| | 10 | |
Ad 2. Dla a ≠ 0 otrzymujemy równanie drugiego stopnia, które ma 1 rozwiązanie ⇔ Δ = 0.
| | −13 | |
Δ = 0 ⇒ 4(3m + 13) = 0 ⇒ m = |
| |
| | 3 | |
| | −13 | | 2 | | 2 | |
Dla m = |
| równanie przyjmuje postać: (x − |
| )2 = 0 ⇒ x = |
| , |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
jest to pierwiastek podwójny.
Odp.: Równanie: (m − 4)x
2 − 2(m + 1)x + m + 3 = 0 ma jedno rozwiązanie dla m = 4 lub
| | −13 | |
Podsumowując: wielomian W(x) ma dwa pierwiastki różne dla dla m = 4 lub m = |
| . |
| | 3 | |
Nic więcej ponad to, co stwierdził wcześniej
As, do rozwiązania nie dodałem.
1 lip 18:43
AS: Sądzę,że cały problem tkwi w sformułowaniu <dokładnie dwa pierwiastki.>
Jak autor zadania to rozumiał?
1 lip 19:06
Bogdan:
Czy jest jakaś różnica między sformułowaniami: "dwa pierwiastki" i "dokładnie dwa pierwiastki"?
A czy mogą być niedokładnie dwa pierwiastki? Na siłę mogą być, ale jest to już przerost formy.
Wystarczyło tutaj powiedzieć: "dwa pierwiastki", dodatek w postaci słowa "dokładnie"
jest zbędny.
Jest oczywista różnica między sformułowaniami: "są pierwiastki" i "są różne pierwiastki", ale
to już inne zagadnienie.
1 lip 19:33
AS: Coś mi się widzi że spór o pietruszkę.
Dokładnie dwa pierwiastki to x1 i x2 i nie ma już innych.
Niektórzy przypadek x1,x2 = x3 traktują też jako dwa pierwiastki,
chociaż są trzy.(x1 i jeden podwójny)
1 lip 19:50