Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
Dawido:

Mam do rozwiązania takie zadanie:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y = cosx, x = 0 oraz y = 64x
3/PI
3 przy czym x ≥ 0.
Mam problem z określeniem granic całkowania, dolną granicą będzie oczywiście 0, a górnej nie
jestem pewien, wydaje mi się, że będzie to PI/4. Jeśli tak powinny wyglądać granice to proszę
byście to potwierdzili, w innym wypadku prosiłbym o pomoc jak określić górną granicę.
8 lut 17:48
8 lut 17:56
Dawido: Dzięki
8 lut 18:09
MQ: Cholera , źle ci powiedziałem
| | π | | 1 | | 64*(π/4)3 | |
cos |
| = |
| a |
| =1 |
| | 4 | | √2 | | π3 | |
więc nie tak.
Powinieneś znaleźć x, które spełnia równość:
8 lut 18:27
Dawido: Mam problem ze znalezieniem tego x
8 lut 18:57
MQ: A masz to policzyć analitycznie, czy możesz numerycznie?
Bo numerycznie wyszło mi 0,715160110852272 −− trochę mniej niż π/4
8 lut 19:30
Dawido: Wydaje mi się, że numerycznie
8 lut 19:53
Dawido: chociaż analitycznie też by mogło być
8 lut 19:57
Dawido: MQ jak rozwiązałeś to równianie, bo próbuje i nic z tego nie wychodzi
8 lut 20:16
MQ: Metodą Newtona−Raphsona −− numerycznie
albo w Excelu
Prawa = 64/pi3*x3
Lewa = cos x
Prawa − Lewa −− szukamy wyniku =0
Narzędzia → Szukaj wyniku → Dla komórki, w której liczysz P−L wartość 0 zmieniając komórkę w
której trzymasz wartość x
Jako wartość początkową x dałem w tej komórce pi/4
8 lut 20:20
Dawido: ale bez pomocy programów komputerowych

tylko kartka i długopis
8 lut 20:22
8 lut 20:27