Oblicz dla jakiej wartości α są wyrazami ciągu geo
alm: | | π | |
Oblicz dla jakiej wartości α gdzie α<0 , |
| ) liczby sin2α ,cosα, tgα w podanej kolejności |
| | 2 | |
są wyrazami ciągu geometrycznego.
I teraz pytanie jak to liczyć, bo mi nie wychodzi ani q ani średnia geometryczna.
8 lut 17:48
Janek191:
Mamy
cos α / sin2 α = tg α / cos α
czyli
cos2 α = sin2 α * tg α = sin2 α * ( sin α/ cos α) / * cos α
cos3 α = sin3 α
cos α = sin α ⇒ α = π/4
Wtedy
a1 = ( sin π/4)2 = ( √2/2)2 = 1/2
a2 = cos π/4 = √2/2
a3 = tg π/4 = 1
oraz q = √2
==============
8 lut 18:00
alm: Dzięki
8 lut 18:01