jakiś pomysł??
MONISIA: Na trapezie o podstawach długości 16 cm i 8 cm oraz wysokości 8 cm opisano okrąg. Jego środek
lezy wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
podejrzewam że trzeba ułożyć tw pitagorasa tak żeby była uwzględniona ta odległość i promień
okręgu..
8 lut 17:29
Bogdan:

2c =
√64 + 16 =
√8 = 4
√5 ⇒ c = 2
√5 ⇒ c
2 = 20
x + y = 8
x
2 + 16 = R
2
y
2 + 64 = R
2
z
2 + c
2 = R
2
x
2 + 16 = y
2 + 64 ⇒ x
2 − y
2 = 48 ⇒ (x + y)(x − y) = 48 ⇒ 8(x − y) = 48 ⇒ x − y
= 6
8 lut 18:09
Bogdan:
x + y = 8
x − y = 6
Stąd obliczamy wartości x i y, potem R2 i z = √R2 − c2
8 lut 18:11
MONISIA: fanie dzięki
8 lut 18:18