Fizyka
Licealista:
Fizyka ⇒
Trygonometria, tarcie pod kątem
Przepraszam za bazgroły, nie umiem ryswać.
Uczę się fizyki z książki i napotkałem się na taki rysunek i go nie rozumiem. Dotyczy on
obliczania tarcia T. Dlaczego żeby liczyć tarcie muszę obliczyć cosα a nie sinα

Będę
wdzięczny za wytłumaczenie.
Teraz oznaczenie ( sorka nie potrafiłem narysować.)
q
1= Q∥
q
2= Q⊥
Dlaczego:
q
1=mg sinα
q
2= mg cosα
T=f mf cosα
8 lut 16:50
MQ: Bo w tym równoległoboku te ostrzejsze kąty w trójkątach prostokątnych to też α
i masz:
q1/q=sinα
oraz
q2/q=cosα
oraz
q=mg
oraz T=F*q2
więc T powinieneś mieć:
T=f*m*g*cosα
8 lut 16:55
MQ: Oczywiście powinno być w przedostatnim:
T=f*q2
8 lut 16:56