przebieg zmiennosci funkcji
krucjata: mam pytanie w badaniu przebiegu zmienności funkcji, skąd wiadomo, ile funkcja ma granic w jej
końcach określoności i jakie ma asymptoty ? Jakieś są zależności ?
8 lut 16:16
krucjata: | x2 | |
| czemu ma 5 granic |
| x2−1 | |
8 lut 16:23
MQ: Ja tam widzę 6:
1 w −∞
1 w +∞
2 przy −1
2 przy 1
8 lut 16:28
krucjata: to co to za wykładowca, gadał z 3 razy, że tu 5 granic

. A skąd wiadomo, że akurat 6 granic
? Ma to na pewno związek z dziedziną.
8 lut 16:31
PW: Dziedzina to (−∞,−1)∪(−1,1)∪(1,+∞). Trzeba więc liczyć:
a) dwie granice w nieskończonościach (będą równe, bo funkcja jest parzysta)
b) cztery granice jednostronne − po dwie w punktach (−1) i 1.
8 lut 16:33
PW: Może mówił o pięciu z powodu tej oczywistej równości granic przy x→−∞ i przy x→+∞
8 lut 16:35
MQ: Może granicę w ±∞ wziął za jedną, bo, jak napisał PW, są równe.
8 lut 16:38
krucjata: | | 1 | |
ok a np. 2x − |
| to dziedzina R/{0} |
| | x2 | |
dla zera liczymy 2 granice
i dlaczego liczymy granice dla jednej
∞
8 lut 16:40
krucjata: MQ pewnie tak
8 lut 16:40
MQ: W drugim zadaniu nie masz granic w ∞.
Tu masz asymptotę ukośną.
8 lut 16:42
krucjata: a mam tak
lim dąży do ∞ = −∞
lim do 0 z lewej = −∞
lim do 0 z prawej = +∞
8 lut 16:46
MQ: Żle
x→−∞ ⇒ f→−∞
x→0− ⇒f→−∞
x→0+ ⇒f→−∞
x→+∞ ⇒f→+
8 lut 16:49
MQ: W ostatnim oczywiście +∞.
8 lut 16:51
krucjata: a w tej ostatniej na końcu nie ma ∞ ?
8 lut 16:54
krucjata: a nie odświeżyłem strony

to dziekuje za pomoc
8 lut 16:54