prawdopodobienstwo
duś: 1) Rzucamy dwa razy kostka do gry. jakie jest prawdopodobienstwo ze za kazdym razem wypadnie
wiecej oczek niz numer rzutu?
2) Mamy 9 książek wsrod ktorych sa ksiazki P i Q. Ustawiamy je losowo na pustej polce. Jakie
jest prawdopodobienstwo ze miedzy ksiazkami P i Q stoja trzy inne ksiazki?
3) W kopercie sa dwie kartki z numerem 1 i trzy kartki z numerem 2. Wyjmujemy losowo kartke i
rzucamy tyloma kostkami do gry ile wynosi numer na wylosowanej kartce. Jakie jest
prawdopodobienstwo ze na kazdej kostce wypadnie parzysta liczba oczek?
8 lut 16:12
duś: chodzi mi glownie o wyniki
8 lut 16:29
Tad:
...dobre sobie=

Włącz myślenie−
8 lut 16:33
Tad:
1. Pierwszy rzut 5 z 6 5/6
Drugi rzut 4 z 6 4/6 ... i reguła ...

?
8 lut 16:39
Tad:
2.
Rozpisuj
Książka P pierwsza książka Q piąta
druga szósta
trzecia siódma
itd ...
nie zapomnij podwoić bo to Q może być pierwsz a P piąta ... itd
A moc |Ω| ... to już dla Ciebe −
8 lut 16:45
Tad:
a w trzecim zadanku chyba zabawisz się na drzewku −
8 lut 16:47
Tad:
jak ładnie poprosisz
Milę ... to ONA Ci to rozrysuje −
8 lut 16:49
duś: 1) 5/9
2)5/36
3)7/20?
8 lut 17:00
Tad:
a to niby jak TY wyznaczasz moc |Ω| w zadaniu 2

8 lut 17:06
duś: jako permutacje z 9
8 lut 17:07
Tad:
... to ile ona wynosi?
8 lut 17:12
Mila: 1)
|Ω|=36
W pierwszym rzucie możesz wyrzucić; 2, 3, 4, 5 lub 6 oczek −5 możliwości
w drugim rzucie możesz wyrzucić: 3,4,5 lub6 oczek −4 możliwości
|A|=5*4
2)
( książek możemy ustawić na 9! sposobów
Ω=9!
P X X X Q X X X X
P i Q moga się zamienić miejscami na 2 sposoby
Cały układ P X X X Q przemieści się na 5 sposobów
pozostałe elementy na 7!
| | 2*5*7! | | 2*5 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9! | | 8*9 | | 36 | |
Dobrze policzyłeś.
8 lut 17:54
Mila: 3) wynik zgadza się, drzewko bez sensu, chyba że lekko obcięte z gałązek.
8 lut 18:04
duś: ok− dzieki wielkie
8 lut 19:39
duś: ok− dzieki wielkie
8 lut 19:39
Mila: Widzę, że radzisz sobie dobrze
8 lut 21:39
Janek191:
Do Mili
Książki możemy ustawić na 9 ! sposobów.
8 lut 21:42