środkowe trójkata
xao xao: Dobry wieczór
Mam jedno zadanie, nie jest ono trudne,ale chciałbym z kimś je rozwiązac.( nie jestem pewien
paru rzeczy).
O to one:
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długosc 8 , a wysokosc poprowadzona z wierzchołka trójkąta
ma długosc 9.Jakie długosci mają środkowe trójkąta?
30 cze 21:51
.:
30 cze 22:26
.: środkowe beda 3
30 cze 22:27
tEa:

1/ można tak::
środkowe : IAEI= IBFI
Δ AGF ~ Δ ADC
| | ICDI | | IACI | | 1 | |
to: |
| = |
| = |
|
|
| | IFGI | | IAFI | | 2 | |
zatem:
IFGI= 9 *
12
IFGI= 4,5
IFEI=
12IABI
IFEI= 4 => IAGI= 2
to : IGBI= 8 −2 = 6
z trójkata prostokatnego BGF wylicz IBFI z tw. Pitagorasa.
odp: środkowe
IAEI= IBFI= 7,5 środkowa
ICDI= 9
30 cze 22:28
tEa:
Sorry:
| | ICDI | | IACI | |
chochlik: |
| = |
| = 2 ......oczywiście tak.( nie.. 12 )
|
| | IFGI | | IAFI | |
więc IFGI= 9*
12= 4,5
30 cze 22:41
xiao xiao:

Pytanie skierowane do tEa
Możesz mi powiedziec(czyt. wytłumaczyc) jak obliczyłaś odcinek SK?
wiem że zachodzi stosunek 2:1...
1 lip 18:18
tEa:
Witam:
| | IASI | |
prosto : |
| = 2:1 => IASI= 2ISKI
|
| | ISKI | |
ISKI= IASI :2 => ISKI= 2,5
1 lip 21:52