Rozwiąż
parzon: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (0,3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
Prosiłbym również o objaśnienie

Pozdro
MQ: Liczby odwrotne:
x
1=a
x
2=1/a
Załóżmy, że a>0 (przeciwny przypadek, to odbicie wzgl osi OY)
Załóżmy, że a>1
Pole trójkąta:
P=(1/2)(a−(1/a))*h
h=3, bo wykresy przecinają się w p (0,3)
Czyli dostajemy równanie:
Stąd wyliczasz a i z punktów (a,0) (0,3) wyliczasz równanie prostej
Tak samo druga prosta z (0,3) i (1/a, 0)