ekstrema lokalne funkcji
marzuss: Zbadaj monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji:
a) f(x) =
2x−3x+1
b) f(x)=
x2x2−4
d) f(x)=
3x+5x−2
e) f(x) =
2xx2+1
f) f(x) = x+
3x
8 lut 16:00
marzuss: bynajmniej jedno, proszę o pomoc. jutro mam to na egzaminie...
8 lut 20:17
rupert: Aby wyznaczyć ekstrema i monotoniczność funkcji musisz na poczatku policzy pochodną w każdym z
tych zadań czyli f'(x), a później przyrównać do 0.
8 lut 20:31
Aga1.:

Przykład a i d na podstawie wykresu
| | 2x−3 | | 2(x+1)−5 | | 2(x+1) | | 5 | | −5 | |
a) |
| = |
| = |
| − |
| = |
| +2 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
D=R−{−1}
f↗(−
∞,−1)
f↗(−1,
∞)
Brak ekstremum
8 lut 20:51
gaba: Zbadaj monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji:
y= x+ (4/x)
11 lut 17:33