rozwiąż równania
aaa: Rozwiąż równania
x=x3
x3+x=0
3x−x3=0
8 lut 16:00
aaa: czy to bedzie tak :
x=x3
x−x3=0
x(1−x2)=0
x=0 1−x2=0
−x2=−1
x2=1
x=1
8 lut 16:02
aaa: x3+x=0
x(x2+x)=0
x=0 x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 x+1=0
x=−1
8 lut 16:04
aaa: 3x−x3=0
x(3−x2)=0
x=0 3−x2=0
−x2=−3
x2=3
x=√3
8 lut 16:05
aaa: dobrze?
8 lut 16:05
ICSP: 1−x2 = 0 ⇒ x = 1 v x = −1
drugie jest źle wyciągnięte przed nawias
trzecie ten sam błąd c w pierwszym
osobiście radzę pierwsze robić tak aby znak przy najwyższej potędze był dodatni czyli
x − x3 = 0 zapisać jako x3 − x = 0
8 lut 16:13
aaa: okej juz wiem juz poprawiam
8 lut 16:23
aaa: a w tym zadaniu x5+3x3+8x2+24=0 chodzi o to by wyciągnać przed nawias i wyjdzie
(x3+8)(x2+3)=0 to potem zastosować wzory skroconego mnozenia czy poprostu wszystko po kolei
przyrownac do 0?
8 lut 16:27
ICSP: x5 + 3x3 + 8x2 + 24 = 0
(x3 + 8)(x2+3) = 0
to jest dobrze. Teraz możesz :
1o albo rozkładać do dalej jeśli się oczywiście da
2o albo porównać każdy nawias do zera i porównać liczyć pierwiastki
8 lut 16:29