Smieszne
Kipic: smieszny wynik : czy to jest mozliwe :
wyszlo cos takiego jest przedzial
x∊<−1;1)
x
2−4<0
i tutaj niemam pojecia x
2 − 1 i jaki tu ma byc znak =

0 ale chyba tak nie mozna wiec co
bedzie ?
8 lut 15:17
Tad:
narysuj parabolkę y=x2−4 .... zaznacz gdzie jest <0 ... a potem nałóż na to swój przedział
8 lut 15:21
Mila:

Podaj dokladnie treść.
8 lut 15:29
Kipic: to bylo z rozwiaz rownanie lx2−4l + lx2−1l = 4x+1
i wychodzilo ze
x2− 4 ≥0 czyli x∊(−∞;−2>u<2;+∞)
x2−1≥0 czyli x∊(−∞;−1>u<1;+∞)
laczac te dwa warunki otrzymujemy 5 przedzialow:
1= x∊(−∞;−2>
2= x∊(−2;−1)
3= x∊<−1;1)
4= x∊<1;2)
5= x∊<2;+∞)
i dla przedzialu 3 x∊<−1;1)
x2−4<0
x2−1 i tutaj wlasnie nie wiem co ma byc jaki znak 0
8 lut 15:52
Kipic: i mi sie z odp nie chce zgodzic jak tak robie bo w odp jest x∊{3;√3−1}
a mi tylko wychodzi w ostatnim przedziale ze 3 jest wspolne
8 lut 15:53
Kipic: a to
√3−1 nigdzie

ani sladu w obliczeniach nawet niemam pojecia gdzie to ma wyjsc i z
czego
8 lut 15:54
Mila: Cierpliwości.
8 lut 16:06
Mila:

Na osi zaznaczone przedziały gdzie f(x)=x
2−4 i g(x)=x
2−1 mają wartości dodatnie
lx
2−4l + lx
2−1l = 4x+1
1) x∊(−
∞;−2> obydwie dodatnie
x
2−4+x
2−1=4x+1⇔x
2−2x−3=0
x
1=−1 ; x
2=3 nie należą do przedziału.
2) x∊(−2;−1>
f(x)<0 i g(x)≥0
−x
2+4+x
2−1=4x+1 ⇔4x+1=3
3) x∊(−1;1) obydwie funkcje ujemne
−x
2+4−x
2+1=4x+1⇔−2x
2−4x+4=0; Δ=16−4*4*(−2)=48⇔
√Δ=4
√3
| | 4−4√3 | | 4+4√3 | |
x1= |
| =−1+√3≈0,73∊(−1;1) lub x= |
| =−1−√3≈−2,7∉(−1;1) |
| | −4 | | −4 | |
==========================
Znalazłam zgubiony pierwiastek, licz dalej
8 lut 16:39
Kipic: Dziekuje

4) x∊<1;2)
−x
2+4+x
2−1=4x+1
x=1/2 czyli brak rozwiazan
5) x∊(2;+∞)
2x
2 −4x−4=0
1+
√3 jest rozwiazaniem
a teraz mi ucieklo 3 a w odp jest 1−
√3 i 3
8 lut 16:52
Mila: 5) obydwie dodatnie
x
2−4+x
2−1=4x+1
2x
2−5−4x−1=0
2x
2−4x−6=0
x
2−2x−3=0
Δ=4−4*(−3)=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
x1= |
| =−1∉ <2;∞) lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
==============
8 lut 17:20
Kipic: dziekuje teraz wszystko sie wyjasnilo i sie zgadza
8 lut 17:25