Naszkicuj wykres funkcji
ZoM: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=P{4−4x+x2}−2√x2+2x+1. Korzystając z wykresu funkcji f określ
iczbę rozwiązań równania f(x)= −2x+b
Robiłęm tak:
f(x)=P{4−4x+x2}−2√x2+2x+1
f)x)=|4−4x+x2|−4|x2+2x+1|
f(x)=|(x−2)2−4|(x−1)2| → moduły zawsze dodatnie bo kwadrat wiec opuszczam
f(x)=x2−4x+4−4x2+8x−4
f(x)=−3x2−4x
alee to chyba nie tak trzeba robic... jak to poprawnie rozwiazac?
8 lut 15:04
Tad:
f(x)=√(x−2)2−2√(x+1)2
f(x)=|x−2|−2|x+1|
... itd
8 lut 15:16
ZoM: wybacz ale nic mi to nie pomogło..
8 lut 15:31
ZoM: Pomoże ktoś?
8 lut 15:44
Tad:
... a co tu rozumieć

?
Pokazałem że kiepsko pozbyłes się pierwiastów
Teraz rozwiązuj w przedziałach i szkicuj wykres funkcji ...−
8 lut 15:55
Tad:
f(x)=|x−2|−2|x+1|
a) dla (−∞;−1)
f(x)=−x+2+2x+2
f(x)= x+4
b) dla <−1;2)
f(x)=−x+2−2x−2
f(x)=−3x
c) dla <2;∞)
f(x)=x−2−2x−2
f(x)=−x−4
i szkicuj
8 lut 16:04
ZoM: przekształcenei do −3x to
−x →f(2x)→ −2x
czy
−x →2f(x)→ −2x
8 lut 16:17
ZoM:
8 lut 16:26
ZoM: proszę o odpowiedz, ostatnie pytanie
8 lut 16:35
ZoM:
8 lut 16:47
8 lut 16:56
ZoM: tyle ze pasuja oba przkształcenia..
8 lut 17:22
ZoM:
8 lut 17:54
ZoM: to jak w kocnu
8 lut 18:06