indukcja
Kamil: Cześć. Mam takie pytanie. Mam udowodnić że dla każdego n naturalnego zachodzi pewna nierówność.
Kłopot w tym że tan ciąg jest malejący czy można zastosować indukcję matematyczną na odwrót
czyli najpierw zacząć od k+1 a potem dopiero k?
8 lut 14:52
Tad:
... skoro ma zachodzić dla każdego...
Najlepiej wrzuć całe zadanko
8 lut 14:57
MQ: Raczej nie, bo udowodniłbyś, że jeżeli Tw. jest prawdziwe dla pewnego dowolnego k+1, to jest
prawdziwe dla wszystkich mniejszych od k+1.
A to nie wyklucza, że dla jakiegoś większego od k+1 nie zajdzie Tw.
8 lut 14:57
Kamil: 1/(n+1) + 1/(n+2) + ...... + 1/(3n+1) > 1
8 lut 14:58
PW: Znana jest nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
|
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
Dokładając do tego
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| >(n+1) |
| > |
| |
| 2n+1 | | 2n+2 | | 3n+1 | | 3n+1 | | 3 | |
| | 13 | | 8 | | 21 | |
bez trudu mamy dowód, że zadana suma jest większa od |
| + |
| = |
| , |
| | 24 | | 24 | | 24 | |
ale od jedynki?
8 lut 17:48
Bogdan:
Przecież dla indukcji nie ma znaczenia, czy ciąg jest rosnący, czy malejący. Każdy następny
wyraz ciągu jest po prostu następny i może być większy lub mniejszy od poprzedniego.
8 lut 17:56
Trivial:
Dla uproszczenia definiujemy ciąg harmoniczny:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Hn = 1 + |
| + |
| + ... + |
| . |
| | 2 | | 3 | | n | |
Zauważmy, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + ... + |
| = H3n+1 − Hn. |
| | n+1 | | n+2 | | 3n+1 | |
Czyli chcemy wykazać
H
3n+1 − H
n > 1
Dla n = 0 teza nie zachodzi, ale dla n = 1 mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 6+4+3 | | 13 | |
H4 − H1 = 1 + |
| + |
| + |
| − 1 = |
| = |
| > 1 OK |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | |
Krok indukcyjny H
3n+1 − H
n > 1 ⇒ H
3n+4 − H
n+1 > 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
H3n+4 − Hn+1 = H3n+1 + |
| + |
| + |
| − Hn − |
| |
| | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+4 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= H3n+1 − Hn + ( |
| + |
| + |
| − |
| ) |
| | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+4 | | n+1 | |
To ma być większe od 1. Z założenia indukcyjnego H
3n+1 − H
n > 1, zatem wystarczy wykazać
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| − |
| > 0 |
| | 3n+2 | | 3n+3 | | 3n+4 | | n+1 | |
Dalej dasz radę.
8 lut 18:35
PW: Tak jest,
Trivial pokazał to pięknie. Mówiąc po chłopsku można po prostu udowodnić, że
ciąg
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| + |
| +... + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 3n+1 | |
jest rosnący (w następnym wyrazie ubywa jeden − początkowy składnik poprzedniego − ale
przybywają trzy, które w sumie są większe niż ten stracony).
| | 1 | | 1 | |
Wskazówka: najpierw odjąć |
| − |
| . |
| | 3(n+3) | | n+1 | |
8 lut 18:49
Trivial: PW, pewnie że można. Kamil chciał jednak zobaczyć, czy można indukcją.
8 lut 19:21
Kamil: Wielkie dzięki
8 lut 22:27
PW: Jasne, chciałem tylko zwrócić uwagę Kamilowi, że niesłusznie twierdził, iż ciąg sum jest
malejący. A w ogóle podziwiam Twoje systemowe podejście do rzeczy
8 lut 22:31
anka: 234cp,bgt
11 lut 17:41