Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania i o wyjaśnienie. Jakie jest prawdopodobieńs
Zuzkkka: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania i o wyjaśnienie.
Jakie jest prawdopodobieństwo,że układając losowo klocki z literami M<M<A<A<A<T<T<E<Y<K
utworzymy słowo MATEMATYKA?
8 lut 14:43
Tad:
Pierwsze M .... 2/10=1/5
A .... 3/9 =1/3
T ..... 2/8 =1/4
E .... 1/7
... tak do końca i reguła mnożenia
8 lut 14:55
Janek191:
I Ω I = 10 !
I A I = 2 ! * 3 ! 2 ! = 4* 6 = 24
P( A) = 24/ 10 ! = 1/ 151 200
========================
8 lut 21:53