Rozwiąż układ równań
Blitz: Rozwiąż układ równań
{3|x|+2y=1
{2x−|y|=4
Jak to rozwiązać inaczej niż na 4 przypadki?
8 lut 14:34
Blitz: Wie ktoś może?
8 lut 14:47
Blitz: podbijam
8 lut 14:59
Tad: narysuj−
8 lut 15:05
Blitz: W zadaniu jest rozwiąż nie narysuj. Sądze ze powino sie to algebraicznie zrobcic tylko jak?
8 lut 15:30
Karolina: ja bym rozwiązała dwa układy, zakładając wartości dodatnie w jednym i ujemne w drugim,
przemnożyłabym/podzieliła jedno z równań tak żeby jedno odjąc od drugiego i zostajemy z jedną
niewiadomą i podstawiamy
8 lut 15:32
MQ: Z drugiego równania od razu wychodzi, że x>0, więc już ci się redukuje do 2 przypadków na y.
8 lut 15:34
Blitz: MQ mozesz mi to rozpisac?
8 lut 15:43
MQ: 2x−|y|=4 ⇒ 2x=4+|y|, a ponieważ |y|≥0, więc 4+|y|≥4, więc 2x≥4, więc x≥2
Masz wićxc dwa układy:
3x+2y=1
2x−y=4
dla y≥0 oraz x≥2
oraz
3x+2y=1
2x+y=4
dla y<0 oraz x≥2
8 lut 15:49
8 lut 15:56
Mila: 3|x|+2y=1 ;2x−|y|=4⇔
2x=|y|+4⇔x>0
pierwszwe równanie ma postać:
I) 3x+2y=1 i dla y≥0 drugie
2x−y=4 /*2
3x+2y=1
4x−2y=8 dodaję stronami
7x=9
| | 9 | | 18 | |
x= |
| i y=− |
| <0 nie odpowiada założeniom |
| | 7 | | 7 | |
II) y<0
3x+2y=1
2x−(−y)=4
3x+y=1
2x+y=4 /(−2)
3x+2y=1
−4x−2y=−8
−x=−7⇔x=7 to 2y=1−3*7=−20 ⇔y=−10
x=7 i y=−10
===========
8 lut 16:02
Mila: warunek: x≥2
8 lut 16:05
Blitz: czyli wg Ciebie powinno być (9/7,−10) a w odpowiedzi jest (7,−10)
8 lut 16:14
MQ: No przecież ci wyliczyła: x=7, y=−10
8 lut 16:15
Blitz: to tamte 9/7 odrzucamy?
8 lut 16:18
Mila: Skoro nie odpowiada jedna liczba z pary to odrzucamy.
Rozwiązanie masz podkreślone i potwierdzone przez MQ.
8 lut 16:42
MQ: W pierwszym obie nie odpowiadają, bo 9/7<2, a x musi być ≥2.
8 lut 16:47