Problem
Kipic: Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m
lx
2 −2x−3l=m
tutaj sie robi taki samo robi jak w rozwiazywaniu nierownosci czy liczy x
1 i x
2 
?
8 lut 14:34
Tad:
narysuj wykres f(x)=|x
2−2x−3| i "tnij" ten wykes stałą y=m
Ustalisz kiedy 0 ... kiedy 2 ... kiedy 4... kiedy 3... a kiedy znów 2 −
8 lut 14:49
Mila:

1) x
2 −2x−3=0; Δ=4+12=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
x1= |
| =−1 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
|y
w|=|1−2−3|=4
Teraz szkic
y=m
1) m<0 brak rozwiązań (czarny wykres y=−2 nie ma punktów wspólnych z f(x)]
2) m=0 2 rozwiązania
3) m∊(0;4) ...?
4)m=4 3 roz.
5)m>4 .... ?
Uzupełnij
8 lut 15:21
Kipic: dla m∊(0;4) beda 4 rozwiazania a dla m>4 bez zera hmmmm 2 wszystko jasne dzieki
8 lut 15:29
Mila: Dla m>4 będą 2 rozwiązania ( co to zero ma znaczyć?)
Możesz napisać jeden warunek:
2 rozwiązania dla m=0 lub m>4
pozostałe bez zmian.
8 lut 15:34