8 lut 14:13
Aga: bardziej chodzi mi o to czy dobrym sposobem licze a nie czy winiki sie zgadzają
8 lut 14:21
Edyta PK:
pierwszy link
dziedzina poprawnie liczona, ale nie możesz tak mnożyć
jeśli chcesz mnożyć to przez mianownik podniesiony do kwadratu, wówczas otrzymujesz
1/(x+1)=0 | (x+1)2
1*(x+1)=0 stąd
(x+1)=0
x=−1
x=−1 nie należy do dziedziny, równanie nie ma rozwiązania
podobnie drugi przykład
x=π lub x=3,14
x=3,14 nie należy do dziedziny
rozwiązaniem równania jest liczba x=π
8 lut 14:31
MQ: a) dobrze
b) żle, bo π−x=0 ⇒−x=−π⇒x=π
c) d) e) f) g) h) i) j) k) dobrze
zadania utrwalające oba żle
a) wynik dobry ale rozwiązanie złe
x+π≠0 ⇒ x≠−π
π−1=0 ⇒ π=1⇒ sprzeczność, bo π≠1
b)żle założenie:
x−π≠0⇒ x≠π
8 lut 14:40
Aga: okej dziękuje

w takim razie ide liczyć dalej zadania tym sposobem, jak będe miala jeszcze
problem to napisze
8 lut 14:50
Edyta PK:
obliczasz dziedzinę (twoje założenia), a następnie obie strony równania mnożymy przez (1+x2)2
(x−x2) / (1+x2)=0 | *(1+x2)2
(x−x2) * (1+x2)=0 stąd
(x−x2)=0 lub (1+x2)=0
obliczasz x i sprawdzasz czy należy do dziedziny
8 lut 14:50
Aga: a z takim zadaniem jakby było?
8 lut 15:13