.
asdf: Witam, takie tam:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn−>∞ [1 + |
| + |
| + ... + ( |
| )n] |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
to jest ciąg geometryczny?:
czyli będzie 1 + ...Sn = 2
8 lut 14:03
Mati_gg9225535: | | 1 | |
Hej  jest to ciag geometryczny ( |
| )0 = 1 wiec nie musi byc 1 + Sn tylko od razu Sn= |
| | 2 | |
8 lut 14:06
Mila: Jak egzamin?
8 lut 14:06
asdf: Łatwy i trudny − ludzie mówili, że trudny − podesłać zadanka?
| | 1 | |
tylko, jakby był to ciąg geom taki jak mówisz to powinno być na końcu ( |
| ) n−1 chyba  |
| | 2 | |
8 lut 14:15
Mati_gg9225535: jeśli n∊N to jest to ok, ale jak n∊N+ to raczej tak jak mowisz powinno byc
8 lut 14:36
asdf: jest to granica ciągu, a nie słyszałem o ciągach, które mają: a
0
8 lut 14:38
Mati_gg9225535: no to tak jak mowisz bedzie

czyli 1 + S
n
8 lut 14:52
Trivial: asdf, pokaż zadanka!
8 lut 15:02
asdf: Trivial, zaraz przepiszę.
8 lut 19:58
asdf:
1. z
2 − 3iz + 3i − 1 = 0
| | 7 | |
2. Metoda Gaussa, nie chce mi sie pisac tej macierzy, wyszly glupie pierdoly typu |
| , |
| | 5 | |
| | 8 | |
|
| , na wolframie mi tez tyle wypluło. |
| | 7 | |
3. Podac definicje granicy funkcji lim
x−>inf f(x) = g i korzystając z def. wykazać, że
lim
x−>inf sinx nie istnieje
4. Obliczyć granice:
| | ln(2+sin2x) − ln2 | |
a) limx−>0 |
| |
| | x | |
| | 1 | |
c) limx−>2(2+ |
| )1/(x−2) |
| | x−3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d) limn−>inf (1+ |
| + |
| + ... + ( |
| )n) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 2e1/x | |
5. Sprawdzić obliczając granice jednostronne, czy funkcja f(x) = |
| |
| | 3 + e1/x | |
ma granicę w pktcie x
0 = 0
6. Obliczyć na podstawie definicji pochodną funkcji f(x) =
3√x+1 w punkcie x
0=7
7. Obliczyć korzystając ze wzorów pochodną funkcji f(x) = (sin2x)
cos23x
8 lut 20:13
Ajtek:
Witam Mila, asdf. Trivial.
Tragedii nie ma z tymi zadaniami.
3 i 6 bym nie zrobił na dzień dzisiejszy.
8 lut 20:24
heuhuehue: a propos 3 jak to sie robilo ?
8 lut 20:29
asdf: Witaj
3. Z definicji Hainego (Hainekena

) udowadniasz, ze gdy dwa ciągi (x
n' oraz x
n'') zbiegają
do granicy x
0, a f(x
n') oraz f(x
n'') mają dwie różne granice to granica w pktcie nie
istnieje, np.
x
n' = pi*n −> lim
n−>inf f(x
n') = sin(pi*n) = 0
x
n'' = pi/2 + 2npi −> lim
n−>inf f(x
n'') = lim
n−>inf sin(pi/2 + 2npi) = sin(pi/2) = 1
g
1 ≠ g
2
6. Z definicji pochodnej liczysz zwykła granicę:
| | f(x) − f(x0) | |
limx−>x0 |
| = f'(x) |
| | x−x0 | |
| | 3√x+1 − 2 | |
limx−>7 |
| , tu mi wyszło 1/12 chyba |
| | x−7 | |
8 lut 20:35
Trivial: Witaj
Ajtek.
To może ocenię trudność.

Skala od jednego do 10... im więcej tym trudniejsze.
1. 2
2. 3
3. 8
4. 4, 4, 6, 4
5. 4
6. 5
7. 6
Łącznie: 46/100
Spokojnie do zrobienia.
8 lut 20:41
asdf: najwięcej zabawy to było (jak zawsze) z macierzami. Jak się przerobiło kilkaset zadań to
wszystko leciało jak z automatu, przy 4c troche trzeba było się pomęczyć, bo nie typowe.
8 lut 20:41
rupert: a w tym 3 a i b wychodzi 0, a w c 1?
8 lut 20:41
rupert: macierz mogłbyś wrzucić
8 lut 20:42
asdf: po kolei, x1,x2,x3,x4
1 1 −1 1 = 1
0 1 2 −1 = 0
1 −1 0 1 = −1
1 −3 −4 1 = 3
8 lut 20:58
asdf: po kolei, x1,x2,x3,x4
1 1 −1 1 = 1
0 1 2 −1 = 0
1 −1 0 1 = −1
1 −3 −4 1 = 3
8 lut 20:58
rupert: | | 8 | | 7 | | 2 | | 6 | |
nie wiem skąd te |
| , podobno takie są wyniki: x1= |
| , x2= |
| , x3=− |
| , x4=−2, |
| | 7 | | 5 | | 5 | | 5 | |
ale mogę sie mylić
8 lut 21:42
asdf: nie mylą się...pisałem "pierdoły typu"...
8 lut 21:50