zadanie
wiesia: Oblicz pole prostokata,ktòrego przekatna ma dlugosc 20 cm a jeden z katòw miedzy przekatnymi ma
miare 120°.BARDZO PROSZE O POMOC

!
8 lut 12:55
Edyta PK:

d − przekątna
d=x+x=20cm
x=10cm
α=120
o
wysokość dzieli nam kątα na dwa równe katy i podstawę na dwie równe części, stąd otrzymujemy
następujący trójkąt
8 lut 13:10
zośka:

Krótsza przyprostokatna ma 10cm ( tam masz trójkąt równoboczny). A dłuższą obliczysz z tw,
Pitagorasa
x
2+10
2=20
2
8 lut 13:14
zośka: x=10√3
8 lut 13:15
zośka: Pole=100√3
8 lut 13:16
Edyta PK:

a,b boki prostokąta
a=2y
b=2h
sinβ=y/x
sin60
o=y/10
y=5
√3
cosβ=h/x
cos60
o=h/10
h=5
a=10
√3
b=10
P=ab
P=10
√3*10= 100
√3cm
8 lut 13:19
wiesław: pole prostokąta można wyliczyć prościej
*mając podany kąt alfa obliczamy kąt przyległy beta,który wynosi 180 −120=60
*pole prostokata liczymy ze wzoru

=1/2*d
2*sin B
P=1/2*20
2*sin60 (sin60=
√3/2)
P=1/2*400*
√3/2
P=100*
√3
8 lut 14:57
wiesia: BARDZO DZIEKUJE

!
11 lut 05:59