Kolejny Problem
Buc Kipic: Rozwiaz rownanie √2x+5 − 1 = x
robie to tak przenosze −1 na prawa strone i mam
√2x+5 = x+1 podnosze to do kwadratu i wychodzi
−x2+4= 0
licze m1 = 2 i m2 = −2
w odpowiedziach jest ze tylko m = 2 dlacezgoniemoze byc m = −2 i jakie zalozenia powinny byc i
jak sie je wyznacza ?
8 lut 12:40
Beti: bo równanie:
√2x+5 = x+1
jest prawdziwe tylko odpowiednich przy założeniach. To znaczy:
2x+5 ≥ 0 i x+1 ≥ 0
czyli x ≥ −2,5 i x ≥ −1
co daje warunek: x∊<−1,+∞)
A liczba −2 nie należy do tego przedziału!
8 lut 12:48
Buc Kipic: dziekuje

. zalozenia jednak sa potrzebne , kolejny przyklad ze nie mozna ich lekcewazyc
8 lut 12:49
Buc Kipic: a mam jescze jedno pytanko w takim przykladzie (x
2 − 9)
√x−2=0
to zalozenia sa ze x−2>0 x>2 ? czy jescze jakies zalozenie musi byc do (2
2−9)

8 lut 12:51
Buc Kipic: pryk ...
8 lut 13:12
krystek: x−2≥0 i nic więcej (a pomyśl dlaczego?)
8 lut 13:33
Buc Kipic: bo (x
2 −9) nie bedze zerem

i zalozenie nie potrzebne
8 lut 13:34
Mila: D:
x−2≥0⇔x≥2
x2−9=0 (i to nie ogranicza dziedziny.)lub x−2=0
x=3 lub x=−3∉D lub x=2
odp.
x=3 lub x=2
8 lut 13:40
Mila: Zmień nicka, pierwsze słowo uznajemy za wulgaryzm, a tak nie może być na forum.
8 lut 13:44
Buc Kipic: Buc to rzeczywiscie wulgaryzm , ale chyba nie obraża tutaj nikogo ale skoro uznajecie to za
wulgaryzm a tak nie może byc na forum to niema problemu . kipic to chyba juz nie wulgaryzm
wiec moze zostac.

Kulturalni ludzie zawsze sie dogadaja
8 lut 14:30
Kipic: od teraz Kipic
8 lut 14:31
Mila: Grzeczny chłopiec
8 lut 15:24
Edyta PK: jeśli chodzi o założenia, które ograniczają dziedzinę, to problem jest przy pierwiastkach,
ułamkach czy logarytmach
musimy pamiętać, by
a) mianownik był różny od zera
b) wartość pod pierwiastkiem większa lub równa zero
c) np. w log5a by a>0
8 lut 15:43